Οι Ελληνικες Μοίρες ειδικών επιχειρίσεων και Αεροπυρόσβεσης ειναι μοιρες της πολεμικής αεροπορίας οι οποίες ειναι επιφορτισμενες με τον βαρος της αεροπυρόσβεσης στην Ελλάδα και οχι μονο.
Σε περιοδο πολεμου αναλαμβανουν και πολεμικές επιχειρίσεις για αυτο και αλλωστε ανηκουν στην Πολεμική Αεροπορια. Οι μοιρες αυτες ειναι γνωστες με το ψευδώνυμο "Τα καναρίνια" λογο του κίτρινου χρώματος που φερουν τα αεροσκάφη που χρησιμοποιουν.
Προκειται φυσικά για μερικες απο τις ποιό αξιομαχες Μοιρες της Πολεμικης Αεροπορίας. Οι Πιλοτοι των "Καναρινιών" ειναι με ολη την σημασία της λεξεως "Μαγκες" και οχι χωρις λογο : Κυριολεκτικά βαζουν την ζωή τους σε κινδυνο μολις ξεσπασει μια Πυρκαγια. Ο κάθε πιλότος της Μοίρας στη διάρκεια της πυροσβεστικής περιόδου μπορεί να πραγματοποιήσει μέχρι τρεις συνολικά εξόδους κάθε μέρα, με 25 περίπου υδροληψίες (scooping) σε κάθε έξοδο. Μiα πλήρης έξοδος διαρκεί πάνω από δύο ώρες, με μάξιμουμ χρόνο για κάθε έξοδο το τρίωρο στον αέρα, μετά το οποίο το αεροσκάφος και το διμελές πλήρωμά του πρέπει να επιστρέψουν στη βάση τους για ανεφοδιασμό.
ΞΕΚΟΥΡΑΣΗ
Μετά τις δύο πρώτες εξόδους της μέρας, ο κάθε πιλότος θα πρέπει να ξεκουραστεί υποχρεωτικά, για λόγους ασφαλείας, επί ένα δίωρο. Στο διάστημα αυτό το αεροσκάφος του, αφού προηγουμένως επιθεωρηθεί από τους τεχνικούς, θα πετάξει με άλλο πλήρωμα, που με φροντίδα της Μοίρας έχει ανακληθεί και βρίσκεται σε ετοιμότητα στο αεροδρόμιο. Ακολούθως, το πρώτο πλήρωμα μπορεί να βάλει και την τρίτη έξοδο της μέρας, που συνήθως είναι απογευματινή.Περιττο να πούμε πως οταν πετουν αναγκαζονται να πραγματοποιούν επικύνδινους ελιγμους -ακομα και ξυνωντας τις σκεπές των σπιτιων - προσπαθωντας να σωσουν Ζωες.
ΤΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ
Οι μοιρες ειδικών επιχειρίσεων και Αεροπυροσβεσης διαθέτουν σημερα δυο τυπους Αεροσκαφών : Το παλαιοτερο CL-215 και το Νεοτερο CL-415. Εχουν την δυνατότητα να απελευθερώσουν 5.000 Λίτρα Νερού στην Φωτιά σε 12 δευτερόλεπτα.Αναπτύσουν μεγιστη ταχύτητα 350 - 400 Km/h
ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΔΙΑΣΩΣΗ
Μια σχετικά άγνωστη πτυχή του επιχειρησιακού έργου των μοιρων ειδικων επιχιρησεων και Αεροπυρόσβεσης είναι η έρευνα και η διάσωση. Μπορουν να προσθαλασσωθούν και να περισυλλέξουν ναυαγούς με τη βοήθεια λέμβου που μεταφέρεται στην άτρακτο των αεροσκαφών. Μέχρι την εμφάνιση του ελικοπτέρου αυτός ήταν άλλωστε ο μόνος τρόπος διάσωσης από αέρος, αποστολή που αναλάμβαναν στο παρελθόν οι αεράκατοι.
Μαρία Κορινθίου: Επέστρεψε στο «Πρωινό» – Τα νεότερα για την υγεία της
Πριν από 1 χρόνια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου