Κυριακή 9 Μαΐου 2010

Ο "πράσινος Ντάνι" ήταν ο πρώτος που φώναξε: "Είμαστε όλοι Ελληνες!"

Πριν από λίγες ημέρες είχε πει το αυτονόητο, ότι αν η Ευρωπαϊκή Ενωση είχε εγγυηθεί τα σύνορα της Ελλάδας, η χώρα μας δεν θα ήταν αναγκασμένη να διαθέτει ένα τεράστιο μέρος του ΑΕΠ της σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς και δεν θα είχε έλλειμμα. Αλλά τώρα είπε: «Εχω την εντύπωση ότι στις κυβερνήσεις λένε τώρα “Ι want to make money on the back of Greece”»

Ο Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, ο γερμανικής καταγωγής Γάλλος ευρωβουλευτής των Πρασίνων, με τις θέσεις που έχει κατά καιρούς υιοθετήσει υπέρ των Σκοπιανών, τους οποίους δεν έπαψε ποτέ να ονομάζει Μακεδόνες, έχει στερήσει από τον εαυτό του τη συμπάθεια που θα του άξιζε στην Ελλάδα για τις θέσεις που υιοθετεί σε άλλα θέματα.

Με τον σαφή λόγο του, μόλις αυτήν την εβδομάδα έβαλε τις φωνές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λέγοντας ότι «είστε εντελώς τρελοί! Οι μεταρρυθμίσεις που απαιτείτε από την Ελλάδα είναι σχεδόν αδύνατον να επιτευχθούν και οι θυσίες που απαιτούνται από την Ελλάδα είναι αφόρητες». Κι όμως, ο Γάλλος ευρωβουλευτής λέει μόνο τα αυτονόητα και μάλιστα με μεγάλη ψυχραιμία. Ο σκοπός του δεν είναι να αντιδράσει για να αποκομίσει πολιτικά οφέλη αλλά να κάνει αποτελεσματικά τα μέτρα. Για να είναι όμως αποτελεσματικά πρέπει να εφαρμοστούν. Οχι να είναι εξαρχής ανεφάρμοστα και πρωτοφανή.

Επειδή δεν μπορούν να τον κατηγορήσουν ότι «είναι Ελληνας» και μιλάει έτσι γιατί θέλει να δικαιολογήσει τους τεμπέληδες που τον ψηφίζουν, ο Κον-Μπεντίτ είναι πιο έγκυρος για να προβληματίσει τους Ευρωπαίους πολιτικούς. Τι λέει;

«Αυτό που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση Παπανδρέου είναι πρακτικά αδύνατον. Δεν δίνουμε χρόνο στον Παπανδρέου να επιτύχει τη συναίνεση. Πρέπει να δημιουργήσουμε μια συνοχή. Η συνοχή δεν εξασφαλίζεται με διατάγματα. Θα δείτε στην Ισπανία και την Πορτογαλία τα προβλήματα που θα υπάρξουν» φωνάζει ο πράσινος Ντάνι.

Και η συνέχεια είναι και το επιχείρημα που υποστηρίζει τα προηγούμενα: Δεν είσαστε μόνο τρελοί αλλά «βγάζετε χρήματα στην πλάτη της Ελλάδας». «Δίνουμε χρήματα στην Ελλάδα για να αγοράζει τα όπλα μας. Είμαστε απόλυτα υποκριτές» είπε στην Κομισιόν και ζήτησε μια έκθεση της Επιτροπής για τα όπλα που έχουν πουλήσει οι χώρες της ευρωζώνης, δηλαδή κυρίως η Γερμανία και η Γαλλία, στην Ελλάδα και την Τουρκία «για να υπάρξει διαφάνεια».

Πριν από λίγες ημέρες είχε πει το αυτονόητο, ότι αν η Ευρωπαϊκή Ενωση είχε εγγυηθεί τα σύνορα της Ελλάδας, δεν θα ήταν αναγκασμένη να διαθέτει ένα τεράστιο μέρος του ΑΕΠ της σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς και δεν θα είχε έλλειμμα. Αλλά τώρα είπε: «Εχω την εντύπωση ότι στις κυβερνήσεις λένε τώρα “Ι want to make money on the back of Greece”» (θέλω να βγάλω λεφτά στην πλάτη της Ελλάδας).

Ευτυχώς για εμάς, ο πράσινος Ντάνι δεν είναι πια μόνος. Σε όλη την Ευρώπη την Τετάρτη, ημέρα της γενικής απεργίας στην Ελλάδα, οργανώθηκαν συγκεντρώσεις συμπαράστασης στους Ελληνες που απεργούσαν και ήταν στους δρόμους. Η απεργία των δημοσιογράφων και κυρίως η δολοφονία των τριών εργαζομένων στη MARFIN δεν επέτρεψαν στους Ελληνες να μάθουν για τις συγκεντρώσεις συμπαράστασης με το σύνθημα «είμαστε όλοι Ελληνες» που έγιναν σε πολλές πόλεις της Γαλλίας, στις Βρυξέλλες, στο Λονδίνο, ακόμη και στο Βερολίνο, όπου μάλιστα σημειώθηκαν και επεισόδια με την αστυνομία η οποία τους επιτέθηκε.

Δεν αναφερόμαστε φυσικά στα κροκοδείλια δάκρυα του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, που, αφού επέβαλε τα μέτρα εναντίον της Ελλάδας, έσπευσε να διακηρύξει ότι οι σκέψεις των Ευρωπαίων είναι στα θύματα της Αθήνας. Ούτε στους υφυπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας και της Γαλλίας που μας διεμήνυσαν ότι θα μας επισκεφθούν σε ένδειξη αλληλεγγύης. (Επί τη ευκαιρία, μπορεί και να θέλουν να μάθουν τι έγινε με τις υποσχέσεις που δώσαμε πριν από τη λήψη των μέτρων για εκείνες τις φρεγάτες και τα υποβρύχια που γέρνουν. Είναι έτοιμα τα χρήματα να πληρωθούν πριν από τη λήψη του δανείου των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ ή θα καθυστερήσουν;)

Αφού προηγουμένως έστησαν την Ελλάδα στον τοίχο και την πυροβόλησαν, κάποιοι αρχίζουν να φοβούνται ότι μάλλον το παράκαναν και ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να πετύχει το αδύνατο. Ζητούν να πετύχει εκεί όπου όλοι οι άλλοι ώς τώρα απέτυχαν. Να μειώσει το έλλειμμα σε συνθήκες ύφεσης και να υιοθετήσει και μείωση των μισθών και αύξηση των τιμών λόγω της αύξησης των άμεσων και των έμμεσων φόρων… Εκτός από τον φόβο ότι η κερδοσκοπία θα έχει αλυσιδωτές αντιδράσεις, αρχίζει να υπάρχει και ο φόβος ότι και η διάσπαση της κοινωνικής συνοχής μπορεί να έχει αλυσιδωτές αντιδράσεις. Και οι αδύναμοι κρίκοι της Ευρώπης είναι πολλοί. Ισως να έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε πριν ακούσουμε και την Ανγκελα Μέρκελ να λέει ότι αισθάνεται κι αυτή Ελληνίδα, αλλά ήδη είπε ότι παίζεται το μέλλον της Ευρώπης και το μέλλον της Γερμανίας στην Ευρώπη.

Η αντιπολίτευση στη Γερμανία προχώρησε ένα βήμα παραπάνω εν όψει και των εκλογών που διεξάγονται σήμερα στη Ρηνανία-Βεστφαλία. Κατηγόρησε τη Μέρκελ όχι γι’ αυτά που έκανε αλλά γι’ αυτά που δεν έκανε. Επέμενε σε αναβολές, συγκαλύψεις και τακτικισμούς, ενώ τα μέλη της γερμανικής κυβέρνησης πρότειναν στους Ελληνες να πουλήσουν μερικά νησιά για να ξοφλήσουν το χρέος…

Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι υπενθύμισαν, ακολουθώντας τα επιχειρήματα του πράσινου Ντάνι, ότι οι γερμανικές εξαγωγές όπλων στην Ελλάδα έκαναν τη Γερμανία συνυπεύθυνη για το έλλειμμα ρεκόρ της Ελλάδας, το οποίο αντικατοπτρίζεται στο εμπορικό πλεόνασμα της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. «Τώρα αποφασίσατε να δώσετε δισεκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα» είπε ο Γκρέγκορ Γκίζι, «αλλά δεν μας είπατε πόσα από αυτά τα δισεκατομμύρια θα καταλήξουν στα χέρια των κερδοσκόπων»!

Δεν υπάρχουν σχόλια: