Η ανησυχητική αύξηση των "έξυπνων χαπιών", που χρησιμοποιούν οι μαθητές προκειμένου να βελτιώσουν τη μνήμη και τα επίπεδα αντίληψης, ενδέχεται να υποχρεώσει τις αρχές να υποβάλουν τους μαθητές, πριν τις εξετάσεις, σε τεστ παρόμοιο με εκείνο που γίνεται στους αθλητές για το "ντόπινγκ".
Ο ερευνητής Βινς Κάκικ, από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Σίδνεϊ, δήλωσε ότι οι μαθητές χρησιμοποιούν, όλο και μεγαλύτερες ποσότητες ουσιών, οι οποίες συνήθως δίνονται από τους γιατρούς για νευροψυχικές ανωμαλίες, και αϋπνία, προκειμένου να ενισχύσουν την απόδοσή τους στα μαθήματα.
Ο ίδιος θα πει ότι ουσίες που χρησιμοποιούνται συνήθως για την ασθένεια πάρκινσον, έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν τα κίνητρα των μαθητών, ενώ άλλες κρατούν τους μαθητές σε εγρήγορση και βελτιώνουν τη μνήμη τους, αντίστοιχα.
Ο Βινς Κάκικ θα πει ότι η πρόσβαση στις ουσίες αυτές είναι πολύ εύκολη από το διαδίκτυο, από φαρμακεία στη Νοτιο-ανατολική Ασία, στο Μεξικό και τις Ινδίες. Σε άρθρο του, στο περιοδικό Medical Ethics, γράφει ότι "ενώ είναι γνωστό ότι μερικές από τις ουσίες αυτές έχουν παρενέργειες, όπως τον εθισμό σ' αυτές και πιθανή επιδείνωση ψυχολογικών διαταραχών, δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί πόσο και αν είναι επιβλαβείς σε υγιείς ανθρώπους μακροπρόθεσμα".
Ο ίδιος θα προσθέσει ότι η διαρκώς αυξανόμενη κατανάλωση των ουσιών αυτών από τους μαθητές, ενδέχεται να προκαλέσει πολλούς να προσεγγίσουν το θέμα με τον ίδιο τρόπο που βλέπουν τη χρήση ουσιών στον αθλητισμό για καλύτερη απόδοση. Σε μια τέτοια περίπτωση, και αν αποδειχτεί ότι είναι επικίνδυνα για τον οργανισμό, φυσικό είναι να οδηγήσει σε υποχρεωτικά τεστ των μαθητών.
georgelaios.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου