Όπως ήταν αναμενόμενο η Google παρουσίασε την Πέμπτη το Chrome OS, το λειτουργικό σύστημα που έχει αναπτύξει η ίδια. Αν και το Chrome OS θα εμφανιστεί σε συσκευές μόλις το 2010, ο πηγαίος κώδικας του είναι ήδη διαθέσιμος. Με αυτόν τον τρόπο η Google ζητά τη συμμετοχή της κοινότητας του Open Source για την περαιτέρω ανάπτυξη του λειτουργικού της συστήματος.
Το Chrome OS βασίζεται στο Linux Kernel και μπορεί να τρέξει με επεξεργαστές αρχιτεκτονικής ARM και x86. Κατά την ανάπτυξη του λειτουργικού οι προγραμματιστές προσπάθησαν να πετύχουν γρήγορους χρόνους εκκίνησης. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, χρειάζονται μερικά δευτερόλεπτα για να φορτώσει το λειτουργικό σύστημα.
Τα προγράμματα για το 'Chrome OS' λειτουργούν ως γνήσιες εφαρμογές του Web. Oι συμβατικές και κλασικές εφαρμογές desktop δεν θα υπάρχουν πια με αυτήν τους τη μορφή στο λειτουργικό της Google. Για παράδειγμα οι χρήστες δεν θα χρειάζεται να κατεβάζουν μόνοι τους τα updates των χρησιμοποιούμενων προγραμμάτων.
Κατά την εκτέλεση των εφαρμογών θα χρησιμοποιείται η ήδη γνωστή από το Chrome τεχνική Sandbox. Αυτό σημαίνει ότι το λειτουργικό από default δεν θα "εμπιστεύεται" την εκάστοτε εφαρμογή και αυτή θα εκτελείται σε ένα προστατευμένο περιβάλλον. Αυτή η μέθοδος επιδρά ιδιαίτερα θετικά στην ασφάλεια, καθώς δεν θα δίνεται η ευκαιρία στους ιούς ή σε οποιοδήποτε άλλο επιζήμιο κώδικα να διεισδύσουν "βαθιά" στο σύστημα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο 'Google Blog'.
Επιπλέον σε κάθε επανεκκίνηση του υπολογιστή το σύστημα θα εξετάζει την ακεραιότητα του χρησιμοποιούμενου κώδικα. Αν διαπιστωθεί μια ανεπιθύμητη αλλαγή, τότε το λειτουργικό παίρνει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να την εξαλείψει.
Όπως είπαμε στην αρχή, η ομάδα ανάπτυξης έδωσε ιδιαίτερη σημασία στην ταχύτητα του λειτουργικού συστήματος. Για να επιτευχθεί αυτό απομακρύνεται κάθε μη απαραίτητη διεργασία από το σύστημα. Εκτός αυτού το λειτουργικό σύστημα αναμένεται να φορτώνει μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, προσφέροντας άμεσα μια σύνδεση στο Internet.
Σύμφωνα με τους προγραμματιστές της Google χρειάζεται ακόμα να γίνει ακόμα πολύ δουλειά. Και γι' αυτό η Google θα εκμεταλλευτεί τη συνεργασία που έχει με την κοινότητα του Open Source. Όσοι προγραμματιστές ενδιαφέρονται να συμβάλουν στην ανάπτυξη του Chrome OS μπορούν να βρουν περαιτέρω πληροφορίες στο site Chromium.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου