Υποστήριξε πως οι Τούρκοι χρησιμοποιούν την ονομασία "Ελιά Καλαμάτας" στις διεθνείς αγορές καταστρατηγώντας την ελληνική ΠΟΠ της επιτραπέζιας ελιάς Καλαμάτας.
Πού όμως στηρίζει η κ. Πασχαλίδου την καταγγελία της;
Επικαλείται στοιχεία της Πανελλήνιας Ένωσης Μεταποιητών Τυποποιητών Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών (ΠΕΜΕΤΕ), τονίζοντας μάλιστα ότι πρόκειται για επαναλαμβανόμενο φαινόμενο που συμβαίνει συνήθως σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
"Από διασταυρωμένες πληροφορίες, καθώς και δημοσίευμα σε έγγραφο της Διεύθυνσης Αγροτικής Πολιτικής και Τεκμηρίωσης του ΥΠΑΑΤ, προκύπτει ότι στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη πωλούνται σε αλυσίδα σούπερ μάρκετ μαύρες ελιές χύμα με την ονομασία “Καλαμάτα”, ενώ επίσης οι ελιές αυτές διατίθενται και σε εστιατόρια με αναφορά ότι πρόκειται για ντόπιες ποικιλίες", σημειώνει η βουλευτής θεσσαλονίκης.
Και συνεχίζει:
"Γίνεται χρήση του ονόματος της επιτραπέζιας ελιάς ΠΟΠ Καλαμάτας, το οποίο όνομα φαίνεται ότι επιδιώκει να ηθικοποιηθεί σταδιακά η τουρκική αγορά".
Με ερώτησή της προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Σκανδαλίδη, και Εξωτερικών, Σταύρο Λαμπρινίδη, η βουλευτής ζητά να πληροφορηθεί ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβουν οι ελληνικές αρχές προκειμένου να ελεγχθεί η αγορά των βρώσιμων ελιών της Τουρκίας αλλά και ποιες κινήσεις θα γίνουν προκειμένου να αποτραπεί οριστικά η χρήση του ονόματος εκ μέρους της γειτονικής χώρας.
Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία ακολουθεί την πάγια τακτική της. Δηλαδή εκμεταλλευόμενη τα παραθυράκια στις διεθνείς συμβάσεις, υπογραμμίζει ότι εκτός ΕΕ, δεν τη δεσμεύει ανάλογο καθεστώς στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και έτσι πχ. "οι ΗΠΑ και ο Καναδάς μπορούν να εισάγουν «ελιές Καλαμάτας» από την Τουρκία".
Η ΠΕΜΕΤΕ κάνει λόγο για καταπάτηση της κατοχυρωμένης ονομασίας και την ανάγκη νομικών μέτρων για την προστασία των ελληνικών συμφερόντων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου