Χρηματοδοτικό κενό, που κυμαίνεται από 32 έως 67 δισ. ευρώ, εντοπίζει για τη χώρα μας, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, το 2014, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
News247.gr
Έγγραφα του ΔΝΤ που επικαλείται το Dow Jones Newswires εκφράζουν την ανησυχία του Ταμείου, που δεν αποκλείει εκ νέου ...
ενίσχυση προς την Ελλάδα.
ενίσχυση προς την Ελλάδα.
Κατά τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ πάντως, η Αθήνα ενδέχεται να μπορέσει να καλύψει εν μέρει τις ανάγκες τις από τις αγορές, αναφέροντας χαρακτηριστικά:
"Οι προοπτικές για μία επιστροφή στην αγορά γίνονται ακόμα λιγότερο βέβαιες".
Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, κατά τις εκτιμήσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων, η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές με ομόλογα μικρής διάρκειας υψηλού επιτοκίου καθώς το ιστορικό της χώρας θα αποθαρρύνει αρχικά τις εκδόσεις μεγάλης διάρκειας γεγονός που θα αποτελέσει ένδειξη συνέχισης της εξάρτησης από την επίσημη χρηματοδότηση.
Με την έκθεση του ΔΝΤ στην Ευρώπη και στην Ελλάδα κοντά στο μέγιστο επίπεδο, το ταμείο υποθέτει πως η επιπλέον βοήθεια θα προέλθει από την Ευρωζώνη.
Ωστόσο, καθώς το ΔΝΤ θεωρεί τους κινδύνους για την έγκαιρη και πλήρη εφαρμογή του προγράμματος εξαιρετικά υψηλούς σκιαγράφησε ένα εναλλακτικό σενάριο βάσει του οποίου οι δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις θα καθυστερήσουν ενδεχομένως έως τρία χρόνια και οι ιδιωτικοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν με βραδύτερο ρυθμό από το προβλεπόμενο λόγω περιορισμών στις αγορές και πολιτικών εμποδίων.
Σύμφωνα με το σενάριο ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ θα φτάσει το 171% το 2014 αντί του 160% ενώ το 2020 θα φτάσει το 146% αντί το 117% το οποίο προβλέπεται στην πρόσφατη συμφωνία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου