Επιχειρώντας μία σύγκριση ανάμεσα στο χρέος της Ελλάδας και
εκείνο της Γερμανίας, η εφημερίδα NRC Handelsblad γυρνά τον χρόνο πίσω
σε άρθρο με τίτλο "Οι Έλληνες δεν πληρώνουν, εκτός αν η χώρα τους τελεί
υπό κατοχή".
Στο ειδικό ένθετο περιοδικό Opinie & Debat, το άρθρο
γνώμης του καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Warwick, Mark
Harrison, επισημαίνει ότι...η Ιστορία διδάσκει πως είναι πολύ δύσκολο για μια χώρα να εκχωρεί επί μακρόν ένα μεγάλο μέρος του εθνικού της εισοδήματος σε ξένους και πως αυτό λειτουργεί μόνο με την ωμή βία.
Πριν 70 χρόνια η Ελλάδα βρισκόταν υπό την κατοχή των Γερμανών, για την οποία ο Hein Klemann και ο Sergei Kudryashov, στο βιβλίο τους σημειώνουν ότι η Γερμανία μεταξύ 1942 και 1945 λήστεψε από την Ελλάδα αγαθά και υπηρεσίες, αξίας 3,5 δις γερμανικών μάρκων.
Κατά κεφαλή του ελληνικού πληθυσμού αυτό το ποσό ανερχόταν σε 500 και 600 μάρκα. Η γερμανική εκμετάλλευση της κατεχόμενης Ευρώπης στον πόλεμο ήταν μεγάλου μεγέθους και η Ελλάδα δεν αποτέλεσε εξαίρεση.
Αν γυρίσουμε το ρολόι 70 χρόνια μπροστά θα δούμε πόσο έχει αλλάξει ο κόσμος. Στην Ελλάδα, ο μέσος όρος των πραγματικών εισοδημάτων είναι 6 φορές υψηλότερος από το 1938, αλλά η χώρα υποφέρει από την ταπείνωση αποπληρωμής του δημόσιου χρέους.
Αυτή τη φορά, το χρέος αποτελεί μία υποχρέωση που η Ελλάδα ανέλαβε από μόνη της. Οι Έλληνες δεν βρέθηκαν σε κανένα καταναγκασμό. Οι πιστωτές δεν ήρθαν στις ελληνικές παραλίες με αποβατικά σκάφη. Οι μετακινούμενοι Αθηναίοι δεν χρειάζεται να δείξουν τα χαρτιά τους σε στρατιωτικά σημεία ελέγχου.
Ωστόσο, η αίσθηση θύματος από τους Έλληνες είναι τόσο ισχυρή που θεωρούν ότι δεν έχουν τίποτα να επιστρέψουν. Η κυβέρνηση συνεχίζει να δανείζεται βάσει της μερικής παραγραφής, που θεωρείται δεδομένη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου