Το 1984 ο Stephen Levy είχε γράψει ένα βιβλίο με τον τίτλο Hacker:Heroes of the Computer Revolution όπου ανέλυσε τα hacker ethics (κώδικες ηθικής των hackers).Από τότε έχουν περάσει πολλά χρόνια αλλά οι κώδικες ηθικής αυτοί έχουν παραμείνει και έχουν εξαπλώθει μέσω του Internet σε όλους αυτούς που θέλουν να γίνουν hackers.Ποιά είναι όμως τα κυριότερα hacker ethics?
Τα σημαντικότερα Hacker Ethics:
1)Η γνώση πρέπει να είναι ελεύθερη
2)Η πρόσβαση σε υπολογιστές και σε οτιδήποτε μπορεί να σε διδάξει κάτι σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο κόσμος πρέπει να είναι απεριόριστη και συνολική
3)Δυσπίστία σε όλες τις μορφές εξουσίας
4)Ένας χάκερ θα πρέπει να κρίνεται σύμφωνα με τις ικανότητες του στο hacking και όχι με κριτήρια την ηλικία του ή το πτυχίο του
5)Ένας χάκερ μπορεί να δημιουργήσει τέχνη και ομορφιά μέσω ενός υπολογιστή
6)Οι υπολογιστές μπορούν να αλλάξουν την ζωή προς το καλύτερο
Ωστόσο υπάρχουν και κάποια άλλα hacker ethics τα οποία είναι σημαντικά να τα γνωρίζει κάποιος,ειδικότερα οι νέοι επίδοξοι hackers.
1)Πάνω από όλα είναι η μη πρόκληση καταστροφής
Όπου είναι εφικτό δεν θα πρέπει ένας χάκερ να καταστρέφει ένα υπολογιστικό σύστημα ή δεδομένα.Το hacking είναι η έρευνα για γνώση.Δεν έχει καμία σχέση με την επιθυμία κάποιου για καταστροφή.
2)Προστασία της ιδιωτικότητας
Πρέπει να υπάρχει ένας διαχωρισμός της δημοσίας πληροφορίας που μπορεί να βρει κάποιος από την ιδιωτική.Δεν είναι σωστό να αναρτήσει κάποιος προσωπικές πληροφορίες για κάποιον άλλον στο Internet.Ένας χάκερ μπορεί να βρει πολλές πληροφορίες για ανθρώπους ή συστήματα αλλά πρέπει να ξέρει τι πρέπει να αναρτήσει και τι όχι.Η γραμμή αυτήν είναι πολύ λεπτή και είναι συνάρτηση των προσωπικών και πολιτικών πεποιθήσεων.
3)Υπέρβαση των περιορισμών
Το να λέει κάποιος σε έναν χάκερ ότι κάτι δεν μπορεί να γίνει είναι σαν να του λέει ότι πρέπει να προσπαθήσει να το κάνει οπωσδήποτε.
4)Όχι ίχνη από επιθέσεις
Δεν χρειάζεται κάποιος νέος χάκερ να λέει σε όλους για τις επιθέσεις του.Αυτό δεν έχει να κάνει μόνο για την προστασία του αλλά και γιατί θα βοηθήσει και άλλους χάκερ να μην χάσουν την πρόσβαση που έχουν αποκτήσει σε ένα σύστημα.
5)Διαμοιρασμός
Όταν μοιραζόμαστε την πληροφορία με άλλους ανθρώπους μεγαλώνει και η αξία της.Η πληροφορία που μπορεί να διαμοιράσουμε σε κάποιους ανθρώπους μπορεί να γίνει η βάση για την γνώση κάποιου άλλου.
6)Ενημέρωση στον διαχειριστή του συστήματος
Οι ανακαλύψεις που μπορεί να βρει κάποιος χάκερ (π.χ μία τρύπα σε ένα web server) μπορούν να συνεισφέρουν στην βελτίωση ενός συστήματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου