Τα κοινά συμπληρώματα ασβεστίου, τα οποία πολλοί άνθρωποι, κυρίως ηλικιωμένοι, παίρνουν για την ενίσχυση των οστών τους και την καταπολέμηση της οστεοπόρωσης, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφράγματος μέχρι 30%, ενώ σε μικρότερο βαθμό αυξάνεται ο κίνδυνος για εγκεφαλικό, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Ερευνητές από τη Ν. Ζηλανδία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, με επικεφαλής τον καθηγητή Ίαν Ριντ της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου του Όκλαντ, σε εργασία που δημοσίευσαν στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal», συνιστούν την κατανάλωση περισσότερων τροφών πλούσιων σε ασβέστιο, καθώς και άλλες δραστηριότητες, όπως η σωματική άσκηση, το κόψιμο του τσιγάρου και η απώλεια βάρους, ως εναλλακτικά μέσα για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης.
Οι επιστήμονες έκαναν αξιολόγηση (μετα-ανάλυση) 11 προηγούμενων κλινικών μελετών πάνω στο ζήτημα, οι οποίες αφορούσαν συνολικά 12.000 ηλικιωμένα άτομα για μια περίοδο άνω των τεσσάρων ετών. Οι μισοί έπαιρναν συμπληρώματα ασβεστίου και οι άλλοι μισοί εικονικά χάπια (πλασέμπο).
Οι ερευνητές διαπίστωσαν αύξηση 30% στα περιστατικά εμφραγμάτων στα άτομα (τόσο άνδρες όσο και γυναίκες) που έπαιρναν το συμπληρωματικό ασβέστιο, ανεξάρτητα από τον τύπο του διατροφικού συμπληρώματος.
«Σε 1.000 ανθρώπους που παίρνουν ασβέστιο επί χρόνια, αναμένουμε 14 περισσότερα εμφράγματα, 10 περισσότερα εγκεφαλικά και 13 περισσότερους θανάτους σε σχέση με όσους δεν παίρνουν αυτά τα χάπια», ανέφερε ο Ριντ.
«Συνολικά, αναμένονται 37 περισσότερα αρνητικά περιστατικά έναντι 26 λιγότερων καταγμάτων λόγω οστεοπόρωσης, συνεπώς το ασβέστιο σχετίζεται με περισσότερα άσχημα πράγματα σε σχέση με τα άσχημα πράγματα που εμποδίζει», πρόσθεσε ο επιστήμονας.
Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα τον βιολογικό μηχανισμό της πιθανής αρνητικής επίδρασης του πρόσθετου ασβεστίου στον οργανισμό, αλλά προηγούμενες έρευνες είχαν συσχετίσει τα υψηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα με καρδιαγγειακά προβλήματα.
Εκτιμοούν ότι η λήψη συμπληρωμάτων ασβεστίου αυξάνει απότομα την ποσότητα ασβεστίου στο αίμα για τις επόμενες τέσσερις έως έξι ώρες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε δημιουργία πλάκας στα αιμοφόρα αγγεία, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό ή άλλη καρδιαγγειακή πάθηση. Αντίθετα αυτό δεν συμβαίνει όταν ο άνθρωπος παίρνει το ασβέστιο μέσω της καθημερινής διατροφής του, επειδή τότε το ασβέστιο απορροφάται σταδιακά και το επίπεδό του στο αίμα σπάνια αυξάνεται .
Μαρία Κορινθίου: Επέστρεψε στο «Πρωινό» – Τα νεότερα για την υγεία της
Πριν από 1 χρόνια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου