Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Και με το Ιράν άνοιξε λογαριασμούς η Τουρκία


Εκείνο που κατόρθωσε μέχρι σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, είναι να μη υπάρχει ουδεμία συνορεύουσα με την Τουρκία χώρα που να διάκειται ευμενώς μαζί της.

Το βασικό στοιχείο της εξωτερικής πολιτικής του κ. Νταβούτογλου είναι τα μηδενικά προβλήματα με τις γειτονικές χώρες. Το εξέλαβαν πολλοί, ότι η Τουρκία έχει σκοπό να επιλύσει φιλικά τις διαφορές της με τις άλλες χώρες, ασχολούμενη με τα του οίκου της και ενδιαφερόμενη για τον όπου γης μουσουλμανικό κόσμο. Φυσικά, τα μηδενικά προβλήματα δεν είναι απαραίτητο να προκύψουν μόνο από φιλικές διευθετήσεις, αλλά και μετά από χρήση βίας στους αδύναμους γείτονες.

Και δεν πρωτοτύπησε ο Νταβούτογλου. Είναι πανάρχαιος κανόνας της στρατηγικής αυτός. Ο Φίλιππος, και μετ’ αυτόν ο Αλέξανδρος, την πολιτική μηδενικών προβλημάτων άσκησαν πριν εκστρατεύσουν. Ο Αλέξανδρος καθυπόταξε όλους τους βόρειους λαούς, «έπεισε» παντοιοτρόπως τους άλλους Έλληνες που τον αμφισβήτησαν και έχοντας καλυμμένα τα νώτα του εκστράτευσε στην Ανατολή, για να απαλλάξει τον ελληνικό χώρο από τις συνεχείς επιθέσεις των Ασιατών.

Αυτήν την τακτική οραματίστηκε και ο Νταβούτογλου. Άλλο πράγμα όμως να ονομάζεσαι Αχμέτ, άλλο Αλέξανδρος. Κι εκείνο που κατόρθωσε μέχρι σήμερα ο Αχμέτ, είναι αφενός να μη υπάρχει ουδεμία συνορεύουσα με την Τουρκία χώρα που να διάκειται ευμενώς προς αυτή, αλλά και να αποτύχει να πείσει τους μουσουλμάνους όπου γης για τον ηγεμονικό ρόλο που η Τουρκία προόρισε για τον εαυτό της. Και, πλην αυτών, αποκόπηκε εντελώς από τη Δύση. Μόνο σ’ εμάς βρήκαν πρόθυμους πολιτικούς (και προ Νταβούτογλου).

Ακόμη και με το Ιράν, με το οποίο οι δυτικοί άρχιζαν τελευταία να ταυτίζουν την Τουρκία, «άρχισαν τα όργανα». Αιτία, η εγκατάσταση της αντιπυραυλικής ασπίδας του ΝΑΤΟ στο τουρκικό έδαφος, με καταφανή στόχο το Ιράν. Ο υπουργός Άμυνας της χώρας, κ. Αχμάντ Βαχιντί, χωρίς να κατονομάζει ευθέως την μέχρι χθες «αδελφή Τουρκία», απευθύνει προειδοποίηση προς άπαντες ότι η χώρα του δεν θα ανεχτεί καμία απειλή, συνδέοντας την εγκατάσταση του συστήματος ραντάρ με την προστασία του Ισραήλ:

«Η εγκατάσταση συστήματος ραντάρ γίνεται για την προστασία του σιωνιστικού καθεστώτος. Δοθέντος ότι το καθεστώς αυτό βρίσκεται σε πτωτική τροχιά, οι Η.Π.Α. αναγκάστηκαν να αναμειχθούν άμεσα για να το σώσουν. Δεν θα επιτρέψουμε σε ξένες δυνάμεις να απειλήσουν τα συμφέροντά μας και θα αντιμετωπίσουμε δυναμικά κάθε απειλή», δήλωσε.

Ο Ιρανός στρατηγός Amir Ali Hajizadeh, επικεφαλής της αεροδιαστημικής διοίκησης των «Φρουρών της επανάστασης», περιέγραψε την τοποθέτηση αυτή του ραντάρ στην Τουρκία «ως μια ακόμη απέλπιδα προσπάθεια των ΗΠΑ να ασκήσουν πίεση στο Ιράν». Ο Hajizadeh έκανε τις παραπάνω δηλώσεις κατά τη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης για την 31η επέτειο της οκταετούς αντίστασης στις δυνάμεις του Ιράκ, στον μεταξύ των δύο χωρών πόλεμο.
Ο Ιρανός στρατηγός τελείωσε τις δηλώσεις του λέγοντας με νόημα: «Εάν υποχρεωθούμε να εκτοξεύσουμε τους βαλλιστικούς μας πυραύλους, τότε η αντιβαλλιστική ασπίδα του ΝΑΤΟ θα αποδειχθεί αναποτελεσματική».

Η ρήξη στις σχέσεις των δύο «αδελφών» χωρών δεν οφείλεται μόνον στην αντιπυραυλική ασπίδα. Αλλά, είναι αποτέλεσμα της αμφισβήτησης της Τουρκίας του ρόλου που έχει μέχρι σήμερα ο κ. Αχμαντινεζάντ, ως ο μόνος πρόεδρος κράτους υπερασπιστής των μουσουλμανικών λαών.

Η αναμενόμενη απώλεια επιρροής του Ιράν επί της Συρίας, το εξασθενεί. Δεν υπάρχουν και πολλές χώρες που να διάκεινται φιλικά προς το Ιράν. Πιθανή δε προσέγγιση της Τουρκίας με το νέο καθεστώς της Συρίας, θα αποτελέσει πλήγμα για την ιρανική πολιτική.

Μέχρι στιγμής, το μόνο που τους συνδέει είναι ο κοινός αγώνας κατά των Κούρδων. Αν και οι Κούρδοι του Ιράν, δεν νιώθουν άβολα στη χώρα. Δεν είναι δύσκολο όμως να επεκταθούν κι εκεί τα μεμονωμένα μέχρι στιγμής επεισόδια.

Ίσως, όλες αυτές οι καταφανείς αδυναμίες της Τουρκίας συνετίσουν τους πολιτικούς μας, και την δουν στις πραγματικές της διαστάσεις.

ΠΗΓΗ: voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: