Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Το Αμερικανικό απόρρητο προγραμμα X-15 ( VIDEO )

Το Αμερικανικό πυραυλοκινητο αεροσκάφος X-15 ηταν μέρος απο ένα προγραμμα με πειραματικά αεροσκάφη σειράς "Χ" που πραγματοποίησε η Αμερικανική Αεροπορία,σε συνεργασία με το Ναυτικό και την ΝΑSA στις αρχές της δεκαετίας του 1960 με σκοπό να θέσουν τις βάσεις για έναν μελοντικό σχεδιασμό αεροσκαφών και διαστημοπλοιών.Στοχος του προγραμματος ηταν η κατασκευή αεροσκαφών για το διάστημα. Τα πυραυλοκινητα σεροσκάφη χ-15 παρείχαν στους ερευνητές πολύτιμα δεδομένα φτάνοντας στην ακρη του διαστήματος με τρομακτικές ταχύτητες και επιστρέφοντας πίσω στην Γή.Τα αεροσκάφη αυτά κατέχουν μέχρι και σήμερα τα επίσημα παγκόσμια ρεκόρ της υψηλότερης ταχυτητας που εχει πιάσει ποτέ ένα επανδρωμένο πυραυλοκινητο αεροσκάφος. Κατα την διαρκεια του πραγραμματος των αεροσκαφών Χ-15 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 13 πειραματικές πτήσεις στις οποίες συμετείχαν 8 συνολικά πιλότοι .Το υψος στο οποίο εφτασαν αυτα τα αεροσκάφη ηταν σχεδόν στο διάστημα (80,5 χλμ) πράγμα που στην ουσία σημαινε πως οι πιλότοι αυτών των αεροσκαφών ηταν στην πραγματικότητα αστροναυτες.Αργότερα δύο απο αυτές τις πτήσεις χαρακτηρίστηκαν διαστημικές απο την διεθνής διαστημική υπηρεσία καθως στην ουσία ξεπερασαν το υψος των 100 χλμ σε πτήση δηλαδή βγήκαν στο διάστημα.

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ-ΧΡΗΣΗ-ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ

Το Χ-15 είχε σχεδιαστεί να μεταφέρεται κάτω απο τα φτερά ενός βομβαρδιστικού αεροσκάφους Β-52.Οταν το Β-52 έφτανε σε υψος τα 45.000 πόδια (14 χλμ) τοτε το πειραματικό X-15 απελευθερωνόταν με ταχύτητα περίπου 800 Km / h. Ο Κινητήρας των Χ-15 ηταν ο πυραυλοκινητήρας XLR-99 ο οποίος ειχε ώση 57.000 λίβρών στο επίπεδο της θάλασσας και 70.000 στο μέγιστο ύψος.Συγκριτικά με τις σήμερινες τεχνολογίες ενα Αμερικανικό αεροσκάφος F-35 εχει κινητήρα με ώση 57.000 λΙβρων.Το καυσιμο του αεροσκάφους χ-15 ηταν αμωνία και υγρό οξυγόνο ενώ για τις υψηλες ταχύτητες χρησιμοποιουσε υπεροξείδιο του υδρογόνου. Μετα απο πολλές δοκιμαστικές πτήσεις το 1964 το αεροσκάφος Χ-15 επιασε την ασύληπτη ταχυτητα των 7.274 km / δηλαδη λιγο πολύ 2 χλμ το δευτερόλεπτο.

ΑΤΥΧΗΜΑ

Στις 15 Νοεμβριου του 1967 ο πιλότος ενος πειραματικού Χ-15 ο ταγματάρχης Michael J. Adams σκοτώθηκε οταν κατα την επανείσοδό του στην ατμόσφαιρα το αεροσκάφος επεσε σε υπερηχητική περιδίνηση. Το αεροσκάφος δεν αντεξε τις τεράστιες δυναμεις "g" που ασκήθηκαν στην ατρακτο με αποτέλεσμα να διαλυθεί σε υψος 18 χλμ και τα κομμάτια του να διασκορπιστούν σε μια εκταση 132 τετραγωνικων Χλμ. Με λίγα λογια το αεροσκάφος μαζί με τον πιλότο σχεδόν εξαερώθηκαν και δεν βρέθηκαν παρά μονο ελάχιστα κομμάτια απο υλικά. Απο ερευνες η NASA κατέληξε στο συμπερασμα πως ο πιλότος έχασε τον ελεγχο του αεροσκάφους οταν πιθανώς επαθε Vertigo (Φαινόμενο οπου οι πιλότοι χάνουν τις αισθήσεις τους και μπερδευονται απο τις υψηλές επιταχυνσεις)

Δεν υπάρχουν σχόλια: