Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Διώξτε τον Δήμαρχο

Κατά της ανανέωσης του συμβολαίου του Albert Park με τη FOM τάσσεται ο δήμαρχος της Μελβούρνης. Ο Robert Doyle αμφισβήτησε ανοιχτά τα οφέλη από τη φιλοξενία Grand Prix της Formula 1, προειδοποιώντας πως η λήξη του υπάρχοντος συμβολαίου, που θα τρέχει μέχρι το 2015, ίσως σημάνει το τέλος της διεξαγωγής αγώνα στους δρόμους της Μελβούρνης.

«Το 1996 όταν ο αγώνας συνδύαζε τετραήμερες εκδηλώσεις και είχε πολλές χορηγίες, τα έσοδα ήταν πολύ περισσότερο από τώρα που πρέπει και πάλι να πληρώνει ο δήμος περίπου $1.68 εκατομμύρια. Κοιτώντας σε βάθος χρόνου μέχρι το 2015… παρότι είναι δεδομένα τα οφέλη για μία πόλη που μέσω της φιλοξενίας Grand Prix κερδίζει εκατομμύρια σε δωρεάν προβολή και ακόμα περισσότερα στα χρήματα που διοχετεύονται στην τοπική αγορά, μία διοργάνωση που φιλοξενεί 250.000-300.000 ανθρώπους μέσα σε τρεις μέρες, κοστίζει περίπου $70 εκατομμύρια. Όπως πάντα, το ερώτημα είναι: να πληρώνεις προκαταβολικά και σε βάθος χρόνου να βγαίνεις κερδισμένος; Η Formula 1 πείθει τις περισσότερες διοργανώτριες πόλεις αλλά 70 εκατομμύρια; Ξέρω πως καμία άλλη πόλη δεν έχει γυρίσει την πλάτη στα Grand Prix αλλά μπορεί η Μελβούρνη να γίνει η πρώτη; Μετά από 20 φανταστικά χρόνια, με πολλά οφέλη για την πόλη μας, ο κύκλος νομίζω πως κλείνει. Η δική μου θέση είναι η εξής: προετοιμαστείτε, η F1 τελειώνει για εμάς», ανέφερε ο Doyle στην εφημερίδα Herald Sun.

Τα παραπάνω αποτελούν το τελευταίο επεισόδιο ενός σίριαλ που εκτυλίσσεται εδώ και μερικά χρόνια. Η αλήθεια είναι πως η Μελβούρνη μπαίνει μέσα σε καθαρό κόστος, χωρίς δηλαδή να υπολογιστεί η παγκόσμια προβολή της πόλης αλλά και η τουριστική αξία παρουσίας χιλιάδων επισκεπτών στην πόλη. Πέρυσι, οι Αυστραλοί ουσιαστικά πλήρωσαν σχεδόν $50 εκατομμύρια αλλά όπως είναι σαφές ακόμα και στο παραλήρημα του δημάρχου, στην πραγματικότητα η πόλη είναι κερδισμένη. Άρα μάλλον, το όλο θέμα έχει να κάνει με μία προσπάθεια του Doyle να μειωθούν οι οικονομικές απαιτήσεις της FOM, στο επόμενο συμβόλαιο ανάμεσα στις δύο πλευρές.

www.msfree.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: