Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Λευκή ζάχαρη ...

Η ζάχαρη είναι λευκή, αλλά έχει λερωμένο «ποινικό μητρώο». Ομως, μερικά είδη σακχάρων φαίνεται να έχουν ευεργετικές επιδράσεις στον οργανισμό. Τα ταχείας καύσεως σάκχαρα που υπάρχουν μέσα σε μπισκότα, αναψυκτικά, γλυκά, επιδόρπια, σοκολάτες απορροφώνται με μεγάλη ταχύτητα από τον οργανισμό και διεισδύουν εξίσου γρήγορα στο αίμα, γεγονός που αυξάνει απότομα τη γλυκαιμία και προκαλεί απότομο peak ινσουλίνης. Με λίγα λόγια, κορυφώνεται η ενέργειά μας απότομα και μετά πέφτει εξίσου απότομα. Αντίθετα, τα βραδείας καύσεως γλυκίδια καίγονται αργά και μπαίνουν εξίσου αργά στο αίμα, άρα, παρέχουν ενέργεια μεγαλύτερης διάρκειας. Αυτά τα σάκχαρα προέρχονται από το άμυλο, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, το ψωμί, το ρύζι και κάποια φρούτα. Με λίγα λόγια, ο μηχανισμός των σακχάρων διαφέρει, οπότε και κατά περίπτωση τονώνουν ή πλήττουν τον μεταβολισμό.
 - ΚΑΛΗ ΔΙΑΘΕΣΗ. Τα ταχείας καύσεως γλυκίδια ενεργοποιούν την έκκριση σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή του εγκεφάλου που βοηθάει στην επικοινωνία των νευρώνων, επιφορτισμένο με τον έλεγχο των αισθημάτων. Για να επωφεληθεί κανείς από αυτήν τη δράση τους, θα πρέπει να τα καταναλώνει στο απογευματινό. Επιλέξτε ένα φρέσκο φρούτο ή ψημένο στον φούρνο ή δύο με τρία αποξηραμένα φρούτα και δύο κομματάκια σοκολάτας ή μία κουταλιά μέλι, καθώς και δύο με τρία αμύγδαλα.
 - ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΑ. Η φρουκτόζη, όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες, κάνει κακό στην υγεία, όπως και η γλυκόζη, που είναι πανταχού παρούσα στα τυποποιημένα τρόφιμα. Η φρουκτόζη μετατρέπεται σε τριγλυκερίδια, δηλαδή σε λίπη μέσα στο αίμα, αντίθετα με τη γλυκόζη που διατηρείται σάκχαρο, εξηγούν οι ειδικοί. Οι συγκεντρώσεις αυτών των τριγλυκεριδίων όχι μόνο δυσκολεύουν την άντληση του αίματος αλλά μπορεί να προκαλέσουν και αντίσταση στην ινσουλίνη. 
- ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ. Ο εγκέφαλος καίει το αντίστοιχο ενός κύβου ζάχαρης ανά ώρα. Μάλιστα, το 60% των γλυκιδίων που καταναλώνουμε χρησιμοποιείται από τον εγκέφαλό μας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στα μωρά φτάνει το 75%. Τα σάκχαρα (ταχείας και βραδείας καύσεως) του είναι απαραίτητα, γι’ αυτό και τα αποθηκεύει παντού. Η σωστή δοσολογία κάθε μέρα κινείται από τα 250 έως τα 300 γραμμάρια γλυκιδίων αργής καύσης και 5% με 10% σάκχαρα ταχείας καύσεως.
 - ΓΗΡΑΝΣΗ ΚΥΤΤΑΡΩΝ. Τα γλυκίδια που απορροφώνται σε μεγάλες ποσότητες προκαλούν μια χημική αντίδραση στις πρωτεΐνες, η οποία επιταχύνει τη γήρανση των κυττάρων, και σοβαρή καταστροφή τους που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες. Μάλιστα, έρευνα του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ πάνω στη γλυκόζη έδειξε ότι, αν τη μειώναμε κατά 50%, θα αυξάναμε τη ζωή μας κατά 40%!

Δεν υπάρχουν σχόλια: