Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Ισπανική βόμβα ρίχνει πάλι τις αγορές – Προς πτώχευση η Καταλονία

Σε μία σχετικά ήρεμη ημέρα για τις αγορές – με το κλίμα να είναι προς το θετικό, μετά τις ανακοινώσεις για την ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία – ήρθε μία ισπανική βόμβα να πλήξει πάλι τα χρηματιστήρια και το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.

 Ο πρόεδρος της περιφέρειας της Καταλονίας (Βαρκελόνη), Άρθουρ Μας, δήλωσε αδυναμία πληρωμής των υποχρεώσεων της ...
αυτόνομης περιφέρειας, στο τέλος του μήνα και ουσιαστικά ζητά σχέδιο διάσωσης!

 Σύμφωνα με το protothema.gr, πρόκειται για την πλουσιότερη περιοχή της Ισπανίας, με ΑΕΠ που φτάνει συνολικά το ΑΕΠ της Ελλάδας και που καλύπτει το 20% της ισπανικής οικονομίας και η οποία πρέπει να πληρώσει μέσα στη χρονιά περί τα 13 δισ. ευρώ για αποπληρωμή χρέους. Το δε 25% του συνολικού χρέους της Καταλονίας ανήκει σε μικροομολογιούχους οι οποίοι έχουν εμπιστευτεί τις οικονομίες τους στα λεγόμενα patriot bonds.

 Ο γύρος της είδησης στο Διαδίκτυο φέρνει νέα αναταραχή στις αγορές. Το ευρώ κατρακυλά προς τα 1,25 δολάρια, τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια της Ευρώπης γυρνούν στο «κόκκινο» (περί το 0,5% οι απώλειες σε Φρανκφούρτη, Παρίσι και Λονδίνηο, ενώ η Μαδρίτη χάνει 1%) και, βεβαίως, οι απώλειες εντάθηκαν στην Οδό Αθηνών που από το -1,2% βρέθηκε στο -3%, με τον γενικό δείκτη κάτω και από τις 490 μονάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: