Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Ο αυτοπυρπολισμός του μοναχού Thich Quang Duc, σαν σήμερα το 1963 - Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο...

Ο Thich Quang Duc ήταν ένας Βιετναμέζος μοναχός, ο οποίος στις 11 Ιουνίου του 1963, αυτοπυρπολήθηκε στη Σαϊγκόν, θέλοντας με αυτήν την πράξη να διαμαρτυρηθεί και να αφυπνίσει την ανθρωπότητα για την καταπίεση των Βουδιστών μοναχών στο Βιετνάμ, από την κυβέρνηση του προέδρου Ngo Dình Diem, ο οποίος είχε δώσει την εντολή να συλλαμβάνονται και να εκτελούνται μαζικά.

Ο αυτόπτης μάρτυρας, David Halberstam, δημοσιογράφος των New York Times περιγράφει την όλη ενέργεια σαν την πράξη ενός συνειδητοποιημένου ανθρώπου.

"Ήμουν εκεί για να δω ξανά αυτή την εικόνα, όμως η μια φορά ήταν αρκετή. Φλόγες έβγαιναν από ένα ανθρώπινο ον. Το σώμα του συρρικνωνόταν αργά και μαράζωνε, το κεφάλι του μαύριζε και απανθρακωνόταν. Στον αέρα ήταν η μυρωδιά καμένης ανθρώπινης σάρκας. Οι άνθρωποι καίγονται εκπληκτικά γρήγορα. Πίσω από μένα μπορούσα να ακούσω τους λυγμούς των Βιετναμέζων, που ήταν συγκεντρωμένοι. Ήμουν πάρα πολύ συγκλονισμένος για να κλάψω, πολύ συγκεχυμένος για να κρατήσω σημειώσεις ή να κάνω ερωτήσεις, ήμουν τόσο πολύ μπερδεμένος που δεν μπορούσα ούτε καν να σκεφτώ .... Όπως καιγόταν δεν κούνησε ούτε έναν μυ, δεν έβγαλε ούτε έναν ήχο, η παθητική ψυχραιμία του ήταν σε έντονη αντίθεση με τον θρήνο των ανθρώπων γύρω του."

Μετά το θάνατό του, το σώμα του αποτεφρώθηκε εκ νέου, αλλά η καρδιά του έμεινε άθικτη. Αυτό ερμηνεύθηκε ως ένα σύμβολο της συμπόνιας και οδήγησε τους Βουδιστές να τον σέβονται ως Μποντισάτβα αυξάνοντας την επιρροή της θυσίας του.

Tο μοναστήρι του Thich Quang Duc, βρισκόταν προ των πυλών της πόλης Hue, στο κεντρικό Βιετνάμ.

Το γαλανόλευκο Austin (φαίνεται και στη φωτογραφία), με το οποίο οδηγήθηκε στη Σαϊγκόν μπορεί κάποιος να το δει ακόμα σήμερα στο μοναστήρι της πόλης Hue.

Μια φωτογραφία του αυτοπυρπολισμού, που τράβηξε ο φωτογράφος Malcolm W. Browne, κηρύχθηκε σαν η φωτογραφία της χρονιάς το 1963.

Αργότερα, αυτήν τη φωτογραφία τη χρησιμοποίησε το αμερικανικό συγκρότημα Rage Against the Machine, για το εξώφυλλο του πρώτου τους άλμπουμ: "Rage Against the Machine" και για το πρώτο τους Single: "Killing in the Name".

Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο..


Δεν υπάρχουν σχόλια: