Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Ένα μικρό κορίτσι υπεύθυνο για τη χειρότερη ξηρασία στην Αφρική

Περισσότερα από 10 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν από τη χειρότερη ξηρασία που έχει πλήξει την Ανατολική Αφρική τα τελευταία 60 χρόνια. Υπεύθυνο για αυτό είναι το φαινόμενο Λα Νίνια (το μικρό κορίτσι) που επηρεάζει τις βροχοπτώσεις σε όλον τον πλανήτη.

Το Λα Νίνια είναι το αντίθετο του περιοδικού μετεωρολογικού φαινομένου Ελ Νίνιο (το μικρό αγόρι ή βρέφος) που παρατηρείται στον Ειρηνικό Ωκεανό. Ο αντίκτυπος και των δύο φαινομένων είναι αισθητός στο κλίμα όλης της γης.

Συνήθως, το Λα Νίνια διαρκεί τουλάχιστον πέντε μήνες. Στο διάστημα αυτό, η θερμοκρασία στην επιφάνεια του Ειρηνικού στον Ισημερινό είναι χαμηλότερη του κανονικού μέσου όρου, κατά 3-5 βαθμούς Κελσίου. Ως αποτέλεσμα, μειώνονται δραματικά οι βροχοπτώσεις στην Αφρική και την Ασία ενώ, παράλληλα, προκαλούνται καταστροφικές πλημμύρες στην Αυστραλία και αλλού. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ που παρακολουθεί στενά το φαινόμενο, το Λα Νίνια ευθύνεται για τη μείωση των βροχοπτώσεων τον τελευταίο χρόνο στην Ανατολική Αφρική. «Αντί για 120-150 χιλιοστά τον Απρίλιο, είχαμε μόλις 40 χιλιοστά» λέει ο Ντέιβιντ Γκράιμς από το Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ στην Αγγλία.

Η ξηρασία έχει επηρεάσει περισσότερο τη Σομαλία, την Κένυα, την Αιθιοπία, την Ουγκάντα και το Τζιμπουτί. Εκατομμύρια κάτοικοι έχουν αναγκαστεί να μετακομίσουν σε καταυλισμούς του ΟΗΕ καθώς δεν μπορούν να βρουν τροφή ούτε να ζήσουν από την κτηνοτροφία που αποτελεί το κύριο επάγγελμά τους. Οι επιστήμονες φοβούνται ότι το φαινόμενο θα συνεχιστεί και το ερχόμενο φθινόπωρο, καθώς δεν βλέπουν αλλαγή στις μετεωρολογικές συνθήκες στον Ειρηνικό


tro-ma-ktiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: