Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Αποκαλυπτικό: Λαλίστατοι για την αντιαρματική τάφρο στον ‘Εβρο

Να υιοθετήσει την σημασία και τα οφέλη – στρατιωτικά, κοινωνικά και οικονομικό-αναπτυξιακά – της αντιαρματικής τάφρου που κατασκευάζει ο στρατός στον ‘Εβρο έρχεται τώρα ο υπουργός ‘Αμυνας.

Τόσο καιρό κανείς υψηλά ιστάμενος δεν είχε πει τίποτα παρόλο που ο Τούρκος Υπουργός κ. Μπαγίς είχε πει ότι οι ‘Ελληνες θα πέσουν μέσα στο λάκκο που σκάβουν…

Σε απάντηση σχετικής Ερώτησης Βουλευτών του ΛΑΟΣ ο κ. Μπεγλίτης απάντησε τώρα οτι το έργο αυτό υποδομής εντάσσεται στο πλαίσιο του αμυντικού σχεδιασμού και είναι έργο πολλαπλής χρήσης που αυξάνει την αμυντική μας ικανότητα και παράλληλα δημιουργεί οφέλη κοινωνικού χαρακτήρα Αποκαλυπτικά είναι, σύμφωνα με όσα τονίστηκαν, τα στοιχεία και τα χαρακτηριστικά του έργου που σταδιακά θα φθάσει από την μια άκρη στην άλλη.

Πιο συγκεκριμένα, όπως σημείωσε, το έργο από στρατιωτικής απόψεως:

- Συμβάλλει αποφασιστικά στον αποτελεσματικότερο έλεγχο της παράνομης μετανάστευσης.

-Παρέχει σημαντική εξοικονόμηση στρατιωτικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης τουρκικής επιθετικής ενέργειας.

- Ισχυροποιεί την αμυντική τοποθεσία και εξασφαλίζεται η έγκαιρη προειδοποίηση σε στρατηγικό επίπεδο σε περίπτωση προετοιμασίας του αντιπάλου για επιθετική ενέργεια, καθόσον η διάβαση δυο διαδοχικών κωλυμάτων (Έβρου ποταμού και αντιαρματικής τάφρου) απαιτεί μεγάλη συγκέντρωση δυνάμεων, μεγαλύτερο χρόνο προετοιμασίας και δύναται να αποτελέσει χώρο καταστροφής των εχθρικών δυνάμεων.

- Αποκλείει την γεφύρωσή της – λόγω εύρους – με τα διατιθέμενα από τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις μέσα γεφύρωσης κωλυμάτων.

Επιπλέον, από κοινωνικής απόψεως:

- Η εκτιμώμενη χωρητικότητα της υπόψη τάφρου με πλήρη πλήρωση (27.230.000 κμ) αγγίζει αυτήν ενός μέσου φράγματος, καθιστώντας την βασικό ταμιευτήρα νερού για την άρδευση της περιοχής.

- Η παράλληλη χρήση θηροφραγμάτων στην υπόψη τάφρο δίνει τη δυνατότητα της ελεγχόμενης πλήρωσής της με ύδατα των ποταμών Άρδα, ‘Έβρου, Ερυθροποτάμου και των υπαρχόντων ταμιευτήρων, καθιστώντας την μείζον αρδευτικό έργο για την περιοχή, η οποία είναι κατεξοχήν αγροτική.

- Ενισχύει την οικονομική δραστηριότητα της περιοχής.

- Αποτελεί κύριο αντιπλημμυρικό έργο για την περιοχή του ‘Έβρου με εκτιμωμένη παροχή 250-300 κμ/sec, μέγεθος που επιτρέπει την ανακούφιση των περιοχών που πλήττονται από πλημμύρες κάθε έτος.

- Οι διαστάσεις της τάφρου (πλάτος στέψης 30 m) σε συνδυασμό με την ελεγχόμενη τοπικά στάθμη υδάτων της, επιτρέπει την ανάπτυξη αθλητικών δραστηριοτήτων σε αυτή, όπως κωπηλασία, canoe kayak, κ.α., παρέχοντας τη δυνατότητα να αναπτυχθούν αθλήματα που σχετίζονται με το υγρό στοιχείο σε περιοχές πολύ μακριά από τη θάλασσα, χωρίς επιπλέον κόστος.

- Δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης γύρω από αυτό, υποδομών ήπιας αναψυχής, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες.

Εκπαίδευση σε Επιχειρήσεις Ναυτικής Αποτροπής έγινε σε 25 στρατιωτικούς από το Αζερμπαϊτζάν, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ελλάδα, τον Καναδά, το Μαυροβούνιο, τη Σλοβενία και τη Φιλανδία στις εγκαταστάσεις του Συμμαχικού Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ), στη Σούδα τις τελευταίες ημέρες.

Αναλυτικότερα από 03 έως 14 Οκτωβρίου 2011, διεξήχθησαν τρία σχολεία :

-Από 03 έως 07 Οκτ διεξήχθη το σχολείο που παρέχει θεωρητική εκπαίδευση στο προσωπικό της Ομάδας Διοίκησης, ούτως ώστε να δοθούν οι απαραίτητες θεωρητικές γνώσεις, για την επιτυχή σχεδίαση και διεύθυνση Επιχειρήσεων Ναυτικής Αποτροπής.

-Από 03 έως 05 Οκτ διεξήχθη το σχολείο που παρέχει θεωρητική εκπαίδευση στο προσωπικό της Ομάδας Νηοψίας, ούτως ώστε να δοθούν οι απαραίτητες θεωρητικές γνώσεις, για την εκτέλεση Νηοψιών.

-Από 06 ως 14 Οκτ διεξήχθη τέλος το σχολείο που παρέχει πρακτική εκπαίδευση στο προσωπικό της Ομάδας Νηοψίας, ούτως ώστε να δοθούν οι απαραίτητες πρακτικές γνώσεις, για την εκτέλεση Νηοψιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: