Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Οδηγίες για το Κόψιμο του Τσιγάρου.



Οδηγίες για το κόψιμο του τσιγάρου!
Πρόκειται για πλέον αποτελεσματική μέθοδο για το κόψιμο του τσιγάρου, η οποία όμως θεωρείται από πολλούς δύσκολη.
Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η σταδιακή απεξάρτηση είναι καλύτερη για τη δική τους περίπτωση, ενώ δυστυχώς- η βαθμιαία ελάττωση του τσιγάρου σπάνια οδηγεί στο οριστικό κόψιμο.
Στην τακτική της απότομης διακοπής, ένα μεγάλο ποσοστό πρώην καπνιστών αντιμετωπίζουν ως μόνο σύμπτωμα ένα ελαφρύ εκνευρισμό για λίγες ημέρες και μερικά πρόσθετα κιλά.
Η νικοτίνη ανεβάζει το μεταβολισμό, και όταν κάποιος κόβει το τσιγάρο, ξαναβρίσκει το φυσιολογικό μεταβολισμό που είναι ελαφρώς βραδύτερος.
Εάν λοιπόν κάποιος δεν γυμνάζεται και εξακολουθεί να τρώει όσο έτρωγε και πριν, παίρνει οπωσδήποτε κάποια κιλά....

Τα κιλά αυτά γίνονται ακόμα περισσότερα όταν ο πρώην καπνιστής έχει την τάση να τρώει παραπάνω από όσο πριν, να μασουλάει συνέχεια κα να τσιμπολογάει, ώστε να φέρνει συχνά το χέρι του στο στόμα κίνηση που προσομοιάζει με αυτή του καπνίσματος.
Τι πρέπει να περιμένετε την επόμενη ημέρα … Όταν κάποιος ετοιμάζεται να κόψει το τσιγάρο, πρέπει να είναι ενημερωμένος και για τις πρώτες δύσκολες μέρες, εκτός από ένα μικρό ποσοστό καπνιστών, που κόβουν το τσιγάρο τελείως αβίαστα και την επομένη μέρα νιώθουν καλύτερα από ποτέ, οι υπόλοιποι έχουν για περίπου 10-15 ημέρες τα παρακάτω θετικά και αρνητικά «συμπτώματα» :
Αρνητικά Λαχταράς «να ανάψεις ένα τσιγαράκι»:
Νιώθεις εκνευρισμό και άγχος. Δυσκολεύεσαι να συγκεντρωθείς. Σε φάσεις στρες μπορεί να ζαλιστείς και να νιώσεις αλλαγές στη θερμοκρασία και στους παλμούς της καρδιάς. Έχεις πονοκεφάλους. Αισθάνεσαι μια αναστάτωση στο στομάχι. Έχεις βήχα και φλέματα (καθαρίζουν τα πνευμόνια).
Θετικά:
Αρχίζεις να έχεις πιο έντονες τις αισθήσεις της όσφρησης και της γεύσης (κάτι που φαίνεται κυρίως όταν τρως). Διαθέτεις περισσότερη ενεργητικότητα και αντοχή. Έχεις μεγαλύτερη διάρκεια και αντοχή στο σεξΑναβαίνεις σκάλες χωρίς να λαχανιάζεις. Συμβουλές για τις δύσκολες ημέρες - για να μην πάρετε βάρος, αρχίστε τη γυμναστική και προσπαθήστε να τρώτε λιγότερο από πριν. Υιοθετήστε ένα διαιτολόγιο με λιγότερα λιπαρά και περισσότερα φρούτα και λαχανικά
  • Βουρτσίζετε σχολαστικά τα δόντια σας
  • Πίνετε πολλά νερά. Κρατάτε μαζί σας ένα πλαστικό μπουκαλάκι γεμάτο με νερό, τόσο επειδή βοηθά η κίνηση καθώς το φέρνετε στα χείλη σας όσο και γιατί αυτή καθαυτή η γεύση του νερού διώχνει την ανάγκη για τσιγάρο
  • Όταν σας έρχεται η επιθυμία να καπνίσετε, σηκωθείτε αμέσως και κινηθείτε, καθαρίστε το σπίτι ή πηγαίνετε μια βόλτα. Εάν περάσουν τα πρώτα πέντε λεπτά, που είναι και τα κρίσιμα για την ξαφνική και σφοδρή επιθυμία, ο κίνδυνος έχει κατά κανόνα ξεπεραστεί
  • Επενδύστε τα 60-145 ευρώ που χαλούσατε κάθε μήνα σε τσιγάρα σε κάτι άμεσο και ορατό, που να μπορείτε να το χαρείτε κάθε φορά που σας «έρχεται» να καπνίσετε
  • Μην κάθεστε πολλή ώρα στο ίδιο μέρος και αποτρέψτε την ανία.
Αν αντίθετα, καπνίζατε επειδή είσαστε νευρικοί, τότε επιδιώξτε την ανία και την ηρεμία.
Βρείτε τρόπους εκτόνωσης και νέα χόμπι (ζωγραφική, πεζοπορία, μουσική κλπ.).
Ενημερώστε το περιβάλλον σας για να δείξει υπομονή με τα νεύρα σας.
- Έχετε στο σπίτι φρούτα και καρότα, ώστε όταν θελήσετε να τσιμπολογήσετε
- Να βρίσκετε κάτι υγιεινό και όχι ιδιαίτερα παχυντικό
- Μην αρχίσετε να βρίζετε όλους τους άλλους καπνιστές, που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να το κόψουν.
Οι μετακληθέντες καπνιστές είναι πολύ εκνευρισμένοι και γίνονται αντιπαθείς, όπως όλοι οι «ανανήψαντες» και «μετανοούντες».
Όταν κόψετε το τσιγάρο …
Σε 20 λεπτά: Η πίεση του αίματος και οι σφυγμοί πέφτουν στο κανονικό. Η θερμοκρασία των άκρων ανεβαίνει στο κανονικό.
Σε 8 ώρες: Το μονοξείδιο του άνθρακα στο αίμα πέφτει στο κανονικό. Το οξυγόνο ανεβαίνει στα φυσιολογικά επίπεδα.
Σε 24 ώρες: Μειώνεται η πιθανότητα καρδιακής προσβολής.
Σε 48 ώρες: Ενδυναμώνει η γεύση και η όσφρηση.
Σε 72 ώρες: Η αναπνοή αρχίζει να λειτουργεί ομαλότερα. Αυξάνεται η χωρητικότητα των πνευμόνων.
Από 2 εβδομάδες έως 3 μήνες: Η κυκλοφορία του αίματος βελτιώνεται. Το περπάτημα γίνεται ευκολότερο. Η λειτουργία των πνευμόνων αυξάνεται κατά 30%.
Από 1 έως 9 μήνες: Σταματάει ο βήχας κα η κούραση. Η αναπνοή διαρκεί περισσότερο. Αρχίζει η ανάπλαση του ενδοθηλίου των βρόγχων.
Μετά από 5 χρόνια: Ο Θάνατος από καρκίνο του πνεύμονα στο μέσο καπνιστή (ένα πακέτο την ημέρα) μειώνεται (κατά 50%) από 137 ανά 100.000 σε 72 ανά 100.000.
Μετά από 10 χρόνια: Οι προκαρκινικές κυψέλες αντικαθίστανται. Οι πιθανότητες άλλων καρκίνων (στόματος, λάρυγγα, οισοφάγου), κύστεων (νεφρών και παγκρέατος) μειώνονται.
Πηγή :nosmoking.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: