Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2009

Νέα πηγή ενέργειας τα δένδρα


Οι επιστήμονες γνώριζαν εδώ και καιρό πως τα φυτά είναι αγωγοί ηλεκτρικού ρεύματος. Για την ακρίβεια, ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT) βρήκαν πως τα φυτά μπορούν να συγκεντρώσουν πάνω από 200 millivolts ηλεκτρικής ενέργειας. Αξίζει να σημειωθεί πως ένα millivolt είναι το ένα χιλιοστό του volt.

Αν και τα γνωστά πειράματα με τη μπαταρία-πατάτα και τη μπαταρία-λεμόνι έδειξαν πως μπορεί να παραχθεί ηλεκτρικό ρεύμα, προκαλώντας μία αντίδραση μεταξύ του φυτού και δύο διαφορετικών μετάλλων, για να μπορέσουμε να πάρουμε ηλεκτρική ενέργεια από τα δέντρα απαιτείται ένας διαφορετικός μηχανισμός.

«Επί τούτου δεν θέλαμε να μπερδέψουμε το γεγονός αυτό με αυτό της πατάτας, και έτσι χρησιμοποιήσαμε το ίδιο μέταλλο και για τα δύο ηλεκτρόδια,» δήλωσε ο Μπάμπακ Πάρβιτζ, καθηγητής ηλεκτρολόγος-μηχανικός στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

Οι ερευνητές, αφού πέρασαν όλο το καλοκαίρι τους μελετώντας τα δέντρα, ανακάλυψαν πως ο πλατύφυλλος σφένδαμνος παράγει σταθερό βολτάζ μερικών εκατοντάδων millivolts. Εντούτοις, ένα κύκλωμα για να λειτουργήσει χρειάζεται πολύ μεγαλύτερο βολτάζ.

Προκειμένου να πάρουν ηλεκτρισμό από τα δέντρα και να τον μετατρέψουν σε χρήσιμη ενέργεια, οι ερευνητές κατασκεύασαν έναν μετατροπέα ανύψωσης, που έχει τη δυνατότητα να τραβάει γύρω στα 20 millivolt παραγόμενης τάσης και να την αποθηκεύει ώστε να παράγεται ακόμα μεγαλύτερη τάση. Συνδέοντάς την στο δέντρο με τη χρήση ηλεκτροδίων, η συσκευή μπορούσε να παράγει βολτάζ 1,1 volts, αρκετό για να λειτουργήσουν αισθητήρες χαμηλής τάσης.

Η μελέτη θα δημοσιευτεί στο επόμενο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού «Transactions on Nanotechnology» του Ινστιτούτου Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών.

Παρόλο που ο Πάρβιτζ παραδέχεται πως η ενέργεια από τα δέντρα δεν είναι το ίδιο πρακτική με την ηλιακή ενέργεια, πιστεύει πως το σύστημα θα μπορούσε να αποτελέσει μία χαμηλού κόστους εναλλακτική επιλογή για τη λειτουργία αισθητήρων, που θα τοποθετηθούν στα δέντρα και θα μπορούν να εντοπίζουν τις περιβαλλοντικές συνθήκες, τις φωτιές στα δάση, ακόμα και να καταγράφουν την υγεία των δέντρων.

«Οι κλασσικές ηλεκτρονικές συσκευές δεν πρόκειται να λειτουργήσουν με το βολτάζ και το ρεύμα που παράγουν τα δέντρα,» υποστηρίζει ο Πάρβιτζ. «Δεδομένου ότι προκύπτουν συνέχεια τεχνολογίες νέας γενιάς, νομίζω ότι είναι επιτακτική ανάγκη να κοιτάξουμε λίγο προς τα πίσω και να δούμε τι είναι εφικτό και τι όχι σε ότι αφορά στις πηγές ενέργειας.»


www.otherside.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: