Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

"Καμπανάκι" για το μέλλον της Γης

15 εκατομμύρια χρόνια έκανε το διοξείδιο του άνθρακα να συγκεντρωθεί στον πλανήτη σε ανάλογα μεγάλες ποσότητες του σήμερα, υποστηρίζουν επιστήμονες στην έρευνα που δημοσίευσε το περιοδικό Science.


Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως η συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα στον πλανήτη έχει αγγίξει τα επίπεδα που βρισκόταν πριν από 15 εκατομμύρια χρόνια, όταν η στάθμη του νερού βρισκόταν 25 με 40 εκατοστά παραπάνω, ο ελάχιστος όγκος πάγων υπήρχε στους πόλους του πλανήτη, ενώ η θερμοκρασία ήταν 3 με 6 βαθμούς υψηλότερη.

Υπολογίζεται ότι το επίπεδο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα πριν από 15 εκατ. έτη βρισκόταν στα 400 μέρη ανά εκατομμύριο ποσό εκτιμάται ότι στη σύγχρονη εποχή θα φτάσει σε 10 χρόνια από σήμερα.

Τα επίπεδα από πριν 20 εκατομμύρια χρόνια

Τα επίπεδα του διοξειδίου έχουν διακυμανθεί μεταξύ των 180 και των 300 μερών ανά εκατομμύριο κατά τα τελευταία 800.000 χρόνια - μέχρι τις τελευταίες δεκαετίες, όταν λόγω της υπερθέρμανσης και της επιτάχυνσης της κλιματικής αλλαγής η συγκέντρωση του διοξειδίου έχει αυξηθεί κατά πολύ πάνω από τα 300 μέρη ανά εκατ.

Οι επιστήμονες ήξεραν ότι τα σημερινά επίπεδα διοξειδίου δεν είχαν υπάρξει ξανά τόσο υψηλά κατά τα τελευταία 800.000 χρόνια, αλλά δεν περίμεναν ότι στην πραγματικότητα δεν είχαν υπάρξει καν τόσο υψηλά κατά τα τελευταία 15 εκατ. χρόνια τουλάχιστον!

Κατά τα τελευταία λίγα εκατομμύρια χρόνια, το διοξείδιο κυμαινόταν από 180 έως 280 μέρη ανά εκατ. ανάλογα με την εναλλαγή των ψυχρών παγετωνικών και των θερμότερων μεσοπαγετωνικών περιόδων.

Πριν από την εξάπλωση της Βιομηχανικής Επανάστασης μεταξύ του τέλους 19ου και της αρχής του 20ού αιώνα, το διοξείδιο βρισκόταν γύρω στα 280 μέρη ανά εκατ., ένα νούμερο που ουσιαστικά έμεινε σταθερό κατά την προηγούμενη χιλιετία. Μετά τη Βιομηχανική Επανάσταση το διοξείδιο αυξάνεται συνεχώς.

Πώς διεξήχθη η μελέτη

Η νέα μελέτη, χρησιμοποιώντας μια καινοτομική μέθοδο (μελέτη της αναλογίας του χημικού στοιχείου βόριου σε σχέση με το ασβέστιο στο περίβλημα αρχαίων μονοκύτταρων θαλάσσιων οργανισμών) μπόρεσε, για πρώτη φορά στον κόσμο, να μετρήσει το διοξείδιο σε τόσο μεγάλο χρονικό ορίζοντα 20 εκατ. ετών. Η νέα μέθοδος μετρά το pH του θαλασσινού νερού την εποχή που ζούσαν εκείνοι οι οργανισμοί, πράγμα που, με τη σειρά του, επιτρέπει στους επιστήμονες να υπολογίσουν την ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Με τη νέα τεχνική, επιβεβαιώθηκε ότι υπήρξε πολύ στενή συσχέτιση ανάμεσα στο επίπεδο του ατμοσφαιρικού διοξειδίου και του γήινου κλίματος.

Σύμφωνα με τον Τζόναθαν Όβερπεκ, ο οποίος προήδρευσε στην Διακυβερνητική Συζήτηση για την Κλιματική Αλλαγή, «αυτή η έρευνα αποδεικνύει ότι το μέλλον φαντάζει ακόμα πιο τρομακτικό απ’ όσο φανταζόμασταν. Αν κάποιος έχει ακόμα αμφιβολίες για το πώς συνδυάζεται η κλιματική αλλαγή με το διοξείδιο του άνθρακα, ας διαβάσει αυτή την έρευνα».



www.cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: