Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009

Γιατί μας πιάνει πονοκέφαλος;


Ο πονοκέφαλος είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα ιατρικά συμπτώματα. Όλοι κάποια στιγμή της ζωής τους υπέφεραν από πονοκέφαλο. Αρκετοί μάλιστα υποφέρουν από χρόνιους πονοκεφάλους. Ο πονοκέφαλος επίσης έχει μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις μια και κανείς δεν μπορεί να δουλέψει σωστά με αυτόν. Πρόκειται για μια αίσθηση πόνου που προέρχεται από τα νεύρα και τους μυς που βρίσκονται στο λαιμό και γύρω γύρω στο κεφάλι. Πολλές φορές ο πόνος προέρχεται από τις μήνιγγες, μεμβράνες που καλύπτουν τον εγκέφαλο. Ο εγκέφαλος αυτός καθαυτός, ακόμα και αν έχει κάποιο πρόβλημα, δεν πονάει και δεν αισθάνεται πόνο. Η αίσθηση όμως που προκαλείται είναι πόνος στο κεφάλι ή σε κάποιο σημείο του.

Η αιτιολογία του πονοκέφαλου αναλύεται σε δύο κατηγορίες, στους πρωτογενείς και στους δευτερογενείς πονοκέφαλους. Στους πρωτογενείς δεν έχουμε καμία συσχέτιση με κάποια πάθηση ενώ στους δευτερογενείς ο πονοκέφαλος προκαλείται από κάποιο ιατρικό πρόβλημα. Όταν για παράδειγμα είμαστε κρυωμένοι συχνά μας πιάνει και πονοκέφαλος, αυτός είναι ένας δευτερογενής πονοκέφαλος. Στους πρωτογενείς δεν υπάρχουν συγκεκριμένα αίτια και μπορεί να οφείλεται σε διάφορα τυχαία γεγονότα π.χ. έντονες συνθήκες stress που τελικά μπορεί να προκαλέσουν πονοκέφαλο. Οι πονοκέφαλοι ανάλογα με τον πόνο διαχωρίζονται και σε κατηγορίες όπως ημικρανίες, τοπικοί κ.τ.λ. Όλοι οι πονοκέφαλοι μπορούν να αντιμετωπιστούν με διάφορα φάρμακα που χαλαρώνουν ουσιαστικά την περιοχή του λαιμού και το κεφάλι ή άλλα που αναστέλουν την αίσθηση πόνου.

Οι δευτερογενείς πονοκέφαλοι ξεπερνιούνται όταν γιατρεύεται και η πάθηση που τους προκαλεί. Οι πρωτογενείς δεν έχουν συγκεκριμένο τρόπο αντιμετώπισης και θα πρέπει να τους δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή όταν είναι έντονοι ή συχνοί για να βρεθεί η αιτιολογία τους.


www.sciencenews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: