Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

Ο "κάλαθος αχρήστων" της Wikipedia


Η Wikipedia "επιβιώνει" και αναπτύσσεται επειδή πολλοί χρήστες γράφουν, επεξεργάζονται, συμπληρώνουν και βελτιώνουν τα άρθρα της. Κάποιες φορές, ωστόσο, πρέπει να παρθεί η σκληρή απόφαση: ένα "κακό" άρθρο πρέπει να σβηστεί. Ωστόσο το Internet δεν ξεχνά τίποτα. Τα καλά άρθρα παραμένουν στη Wikipedia, τα κακά σβήνονται αλλά δεν εξαφανίζονται: στέλνονται σε ένα site, το Deletionpedia.com, που παίζει το ρόλο του "κάλαθου των αχρήστων".

Όλα τα άρθρα που έχουν σβηστεί από την Wikipedia συγκεντρώνονται από ένα bot και μεταφέρονται αυτόματα στο Deletionpedia.com. Εκεί μπορεί ο καθένας να δει τα σβησμένα άρθρα.

Εκτιμάται ότι πάνω από 63.000 άρθρα φιλοξενούνται, προς το παρόν, στην Deletionpedia.com. Εκεί υπάρχει και μια εξήγηση γιατί σβήστηκαν από την Wikipedia. Κάποια από αυτά σβήστηκαν επειδή θεωρήθηκαν διαφημιστικά, κάποια άλλα γιατί αναφέρονταν σε ένα πρόσωπο το οποίο δεν ήταν …σημαντικό και ως τούτου δεν δικαιολογιόνταν η παρουσία του σε μια εγκυκλοπαίδεια.

Η Deletionpedia.com έχει μια λίστα των σβησμένων άρθρων, ταξινομημένη με βάση την ημερομηνία διαγραφής τους. Ειδικές αναφορές υπάρχουν για άρθρα τα οποία ήταν διαθέσιμα στη Wikipedia για πάνω από 1.000 μέρες ή για αυτά που επεξεργαστήκαν πάνω από 200 φορές πριν σβηστούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: