Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

Γιατί δεν πρέπει να τρώτε ωμή ζύμη μπισκότων.

Τώρα που οι κουζίνες έχουν πάρει φωτιά, μια νέα έρευνα συνιστά προσοχή στη λαιμαργία κατά το ψήσιμο...
Τα Χριστούγεννα είναι η κατεξοχήν γιορτή των γλυκών. Μελομακάρονα, κουραμπιέδες, μπισκότα, πουτίγκες, βασιλόπιτες και ότι άλλο μπορείς να φανταστείς. Μαμάδες, γιαγιάδες και προκομμένες γυναίκες, γενικότερα, ανασκουμπώνονται και μπαίνουν με φούρια στις κουζίνες τους για να φτιάξουν γλυκές λιχουδιές για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι.
 Αν λοιπόν είστε μία από αυτές, ή έστω απλοί θεατές που τσιμπολογάνε το κατιτί τους από τα υλικά ενόσω το γλυκό ετοιμάζεται, πρέπει να μάθετε πως μια πρόσφατη έρευνα απέδειξε πως η ζύμη για τα μπισκότα, και οποιαδήποτε άλλη ζύμη που χρησιμοποιείται για παρόμοιο σκοπό, μπορεί να αποβεί μοιραία αν την φάμε ωμή. Ερευνητές από το Centers for Disease Control έψαξαν βαθύτερα για τα αίτια της επιδημίας του ιού E.coli το 2009, και ανακάλυψαν πως το πρόβλημα δεν βρισκόταν τελικά στα αυγά αλλά στο αλεύρι. «Στην έτοιμη ζύμη από τα σούπερ μάρκετ, το πρόβλημα δεν ήταν στα αυγά γιατί αυτά ήταν παστεριωμένα. Το πρόβλημα ανιχνεύθηκε στο αλεύρι», λέει η Denise Cole, διατροφολόγος της Κλινικής του Cleveland.
 «Το αλεύρι δεν ήταν παστεριωμένο. Και μόνο μετά την παστερίωση μπορείς να απαλλαγείς από όλους του κακούς παθογόνους παράγοντες». Η Cole είπε πως το αλεύρι είναι το μόνο γεωργικό προϊόν μέσα στην προπαρασκευασμένη ζύμη: «Έτσι, το συμπέρασμα είναι πως δεν θα ήθελες να φας ωμή ζύμη μπισκότων τώρα που ξέρεις τι μπορεί να προκαλέσει. Ειδικά αν αντιμετωπίζετε προβλήματα με την υγεία σας, ή είστε πολύ νέοι ή ηλικιωμένοι ή αν έχετε κάποιο πρόβλημα στο ανοσοποιητικό σας σύστημα». Η έρευνα αυτή δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Clinical Infectious Diseases.

Δεν υπάρχουν σχόλια: