Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

FLIZ: Πρωτοποριακό ποδήλατο χωρίς πετάλια

Βρίσκετε το ποδήλατό σας πολύ συμβατικό; Το ποδήλατο FLIZ είναι βέβαιο ότι θα τραβήξει το ενδιαφέρον των φίλων του ποδηλάτου που αναζητούν κάτι εναλλακτικό.

Ο σχεδιασμός του FLIZ βασίζεται στο...
πρωτότυπο του Γερμανού Βαρώνου Καρλ Φον Ντράις, ο οποίος αποτελεί κεντρική φυσιογνωμία στην ιστορία του ποδηλάτου, καθώς σχεδίασε και κατασκεύασε την draisienne, μια πρώιμη μορφή ποδηλάτου.

Από αρκετούς μάλιστα θεωρείται ως «ο πατέρας του ποδηλάτου».
Η «ντραιζίνα» ήταν μία πρώιμη μορφή ποδηλάτου χωρίς πετάλια κατασκευασμένη εξ ολοκλήρου από ξύλο. Μη διαθέτοντας πετάλια, ο αναβάτης την έθετε σε κίνηση σπρώχνοντας με τα πόδια του προς τα πίσω. Η κατασκευή του Ντράις έγινε γνωστή και ως «hobby-horse», αντανακλώντας την πεποίθηση των οπαδών της ότι θα αντικαθιστούσε το βασικό μεταφορικό μέσο του 19ου αιώνα, το άλογο.

Το πρωτοποριακό ποδήλατο FLIZ είναι κατασκευασμένο από στρώσεις γυαλιού και ανθρακονημάτων, ενώ φέρει όλα τα γνωστά εξαρτήματα των ποδηλάτων όπως τιμόνι, φρένα (υδραυλικά) και μεταξόνιο.

Ο σκελετός αγκαλιάζει το σώμα του αναβάτη και το βάρος κατανέμεται σε μια μεγαλύτερη περιοχή, ενώ διασφαλίζεται η ασφαλής και σταθερή οδήγηση. Μάλιστα η ζώνη αντικαθιστά τη σέλα και προσαρμόζεται ανάλογα με τον αναβάτη. Το πλαίσιο λειτουργεί και ως ανάρτηση καθώς απορροφά τους κραδασμούς του δρόμου.

Το FLIZ φιλοδοξεί να φέρει επανάσταση στις οικολογικές μετακινήσεις με ποδήλατο στον αστικό χώρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: