Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

Οι τράπεζες «παντρεύονται». Τι θα γίνει με τα δάνεια και τις καταθέσεις μου;

Η ATEbank συνενώθηκε με την Πειραιώς. Η Alpha και η Εμπορική προχωρούν σε «γάμο» ενώ από χθες Εθνική και Eurobank έχουν μπει στην ίδια πορεία. Ο κύκλος δεν κλείνει εδώ. Μένει να φανεί αν η Γενική Τράπεζα θα συνενωθεί με το σχήμα Πειραιώς-ATE, ποιο θα είναι το μέλλον του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου αλλά και τι θα γίνει με το Ταμείο Παρακαταθηκών.

Ο απλός καταθέτης (και δανειολήπτης) παρακολουθεί τις ριζικές αλλαγές στον τραπεζικό χάρτη. Ακούει για ανταλλαγές μετοχών, αυξήσεις κεφαλαίου και ανακεφαλαιοποιήσεις αλλά αυτό που πραγματικά τον ενδιαφέρει είναι το τι θα γίνει με τα δάνεια και τις καταθέσεις του. Υπάρχουν απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα;

Ως προς το πρακτικό κομμάτι η μέχρι τώρα εμπειρία έχει δείξει ότι δεν υπάρχει κανένα ...
πρόβλημα. Το αντίθετο. Ο καταθέτης της Αγροτικής μπορεί αν εξυπηρετηθεί από τα καταστήματα και της Πειραιώς και το αντίθετο. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί εφόσον προχωρήσουν και οι άλλοι «γάμοι». Το μεγάλο ερώτημα είναι το τι μέλλει γενέσθαι με τα επιτόκια.

Μια φυσιολογική (και αναμενόμενη) εξέλιξη, θα πρέπει να είναι η μείωση των επιτοκίων τουλάχιστον στις προθεσμιακές καταθέσεις, εκτός φυσικά και αν υπάρξει δραματική αλλαγή σκηνικού σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι «υπερ-τράπεζες» που συγκροτούνται, πολύ δύσκολα θα διατηρήσουν τα προθεσμιακά επιτόκια στα επίπεδα του 5% όπως συμβαίνει σήμερα. Ειδικά μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους (κάτι που σημαίνει ότι θα πάρουν κεφαλαιακή ανάσα και θα έχουν λιγότερη...ανάγκη τα χρήματα των καταθετών) αναμένεται να αποκλιμακώσουν τα επιτόκια για να εξοικονομήσουν χρήματα. Μην ξεχνάμε ότι και σήμερα, το επιτόκιο συνήθως είναι αντιστρόφως ανάλογο του μεγέθους μιας τράπεζας. Που βρίσκουμε σήμερα τα υψηλότερα επιτόκια; Στις μικρές τράπεζες. Τι θα συμβεί αν η αγορά μείνει μόνο με μεγάλες τράπεζες;

Κι όσον αφορά στα δάνεια; Όλες αυτές οι κινήσεις υποτίθεται ότι γίνονται για να ξαναμπάρει μπροστά η τραπεζική αγορά. Άρα, μια εξέλιξη που επίσης θα πρέπει να αναμένεται, είναι το «ξεπάγωμα» τουλάχιστον της στεγαστικής και της επιχειρηματικής πίστης. Όσον αφορά στα επιτόκια δανεισμού, τα μεγάλα σχήματα δεν ευνοούν την ανάπτυξη του ανταγωνισμού. Βέβαια, σε πολύ μεγάλο βαθμό τα επιτόκια δανεισμού εξαρτώνται από την πορεία της ελληνικής οικονομίας συνολικά αλλά και της ευρωζώνης γενικότερα.

Ασφαλώς, αυτοί που δεν μπορούν να αισθάνονται ήσυχοι, είναι οι εργαζόμενοι. Οι συνενώσεις, πάντοτε οδηγούν σε κλείσιμο καταστημάτων και σε περιορισμό των θέσεων εργασίας. Πως και με ποιο τρόπο θα συμβεί αυτό, θα το δούμε.



fpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: