Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Προβατάκια... για την αϋπνία



Συχνά η αϋπνία αντιμετωπίζεται με λανθασμένο τρόπο, τονίζουν Γερμανοί ερευνητές, τη στιγμή που μικρές και απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής, μαζί με την τήρηση ορισμένων κανόνων μπορεί να έχουν αποτέλεσμα έναν ποιοτικό ύπνο.



Ο Γιούργκεν Τσούλεϊ, ερευνητής ύπνου στο Ρέγκενσμπουργκ της Γερμανίας, προτείνει οποιαδήποτε βοήθεια κατά της αϋπνίας που μπορεί να βρεθεί μέσα στο σπίτι, αρκεί να μην είναι αλκοόλ. «Ένα ποτηράκι το βράδυ δεν βοηθάει, περισσότερο δυσκολεύει τα πράγματα για έναν καλό ύπνο και για την υγεία συνολικά. Το ζεστό γάλα με μέλι ή η βαλεριάνα μπορεί να βοηθήσουν. Επίσης η ήρεμη μουσική βοηθάει...
 Ακόμη το να "μετράς προβατάκια" μπορεί να βοηθήσει καθώς πρόκειται για μια μονότονη διεγερτική διαδικασία που μπορεί να σε κοιμήσει. Η χαλάρωση είναι ο ευκολότερος τρόπος για να κοιμηθεί κάποιος», τονίζει.
Η τήρηση συγκεκριμένων βασικών κανόνων είναι απαραίτητη για έναν καλό ύπνο, όπως το να μην πηγαίνεις στο κρεβάτι αν δεν είσαι πολύ κουρασμένος. Μια άνετη κρεβατοκάμαρα -περιλαμβανομένου του κατάλληλου κρεβατιού και της κατάλληλης θερμοκρασίας δωματίου- είναι απαραίτητα.
«Η φύση μας λέει να κοιμηθούμε με το σκοτάδι και να ξυπνήσουμε με το φως. Επομένως μαθαίνουμε τους εαυτούς μας να ξυπνούν τα χαράματα και να είναι δραστήριοι. Η ώρα που ξυπνάμε είναι η σημαντικότερη της ημέρας», προσθέτει η Μαρί-Λουϊζ Χάνσεν, επικεφαλής της πανεπιστημιακής κλινικής Charite του Βερολίνου.



newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: