Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

7 ζωτικής σημασίας λόγοι για να σταματήσετε τη ζάχαρη

Η ζάχαρη πάντα προοριζόταν να είναι μια απόλαυση, μια ανταμοιβή, η οποία ωστόσο έχει ακριβό τίμημα....



Παχυσαρκία, καρδιαγγειακά νοσήματα, σάκχαρο, διαβήτης και αρκετές άλλες ασθένειες ενισχύονται από την υπερβολική κατανάλωση της ζάχαρης.

Η ζάχαρη, σύμφωνα με το prevention.com, ως απόλυτος γλυκός πειρασμός «δρα» ύπουλα, με τις παρενέργειές της να έχουν σαφείς επιπτώσεις στην υγεία μας.

Μήπως το παρακάνετε;

Σύμφωνα με μελέτες, το 13% των ημερήσιων θερμίδων ενός μέσου ανθρώπου προέρχεται από την κατανάλωση ζάχαρης. Αυτό σημαίνει, ότι μπορείτε να πάρετε μέχρι και 65 κιλά το χρόνο (όσο υπερβολικό και αν ακούγεται, εάν φυσικά δεν κάνετε καθόλου καύσεις). Ευτυχώς, ο ανθρώπινος οργανισμός είναι προγραμματισμένος να καίει θερμίδες ακόμη και όταν κοιμάται.

Σύμφωνα μάλιστα με την Αμερικανική Καρδιολογική Ένωση, οι γυναίκες δε θα πρέπει να ξεπερνούν τα 6 κουταλάκια του γλυκού των προστιθέμενων σακχάρων καθημερινά, ενώ η ποσότητα στους άνδρες φτάνει στα 9 κουταλάκια του γλυκού.

«Ξεγελά» τον εγκέφαλο

Η υπερβολική κατανάλωση φαγητού με προσθήκη ζάχαρης επιτρέπει στη φρουκτόζη, που βρίσκεται μέσα στη ζάχαρη, να κορυφώνει τις ορμόνες της πείνας. Το μήνυμα που στέλνουν οι ορμόνες παρερμηνεύεται και ο εγκέφαλος θεωρεί, ότι δεν έχετε φάει, όσο θα έπρεπε.

Επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης

Η ζάχαρη είναι κυρίαρχος παράγοντας στη διαδικασία της γήρανσης, σύμφωνα με τους ειδικούς. Η φρουκτόζη, το γλυκό μόριο στη σύσταση της ζάχαρης, είναι επτά φορές πιο ισχυρό από το τμήμα της γλυκόζης του σακχάρου, σχηματίζοντας ρίζες οξυγόνου, μία διαδικασία που οδηγεί σε υψηλότερα ποσοστά καταστροφής των κυττάρων και στο θάνατό τους, συμβάλλοντας παράλληλα στην ανάπτυξη χρόνιων ασθενειών όπως είναι ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές ασθένειες.

«Σκουριάζει» τον ανθρώπινο ιστό

Ο άνθρωπος καθώς γερνά, «σκουριάζει» κατά κάποιον τρόπο. Το λεγόμενο οξειδωτικό στρες, που δημιουργείται μεταξύ άλλων από την κακή διατροφή, κάνει καφέ τον ανθρώπινο ιστό. Ωστόσο, εκτός από πρόωρη γήρανση του οργανισμού, το οξειδωτικό στρες ενοχοποιείται και για την εμφάνιση ή επιδείνωση σοβαρών παθήσεων, μεταξύ των οποίων ο καρκίνος, η αθηροσκλήρωση, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η αρθρίτιδα, η νόσος Αλτσχάιμερ, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπογονιμότητα, η οστεοπόρωση, το βρογχικό άσθμα, η νεφροπάθεια και οι παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα.

Παχαίνει το συκώτι

Όταν φορτώνετε τα μιτοχόνδρια στο συκώτι σας με υπερβολική ζάχαρη, το όργανο δεν έχει άλλη επιλογή από το να λάβει το πλεόνασμα και να το μετατρέψει σε περιεκτικότητα λίπους στο ήπαρ.

Μερικό από αυτό το λίπος δεν καταφέρνει ποτέ να απομακρυνθεί από το συκώτι, γεγονός που οδηγεί σε μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος. Αυτό αναγκάζει το πάγκρεας να παράγει επιπλέον ινσουλίνη, ώστε το κατεστραμμένο συκώτι να μπορεί να λειτουργήσει.

Βέβαια, το λίπος αυτός δε φαίνεται. Μάλιστα, μελέτη του 2012, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Clinical Nutrition διαπίστωσε, ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν 1.000 επιπλέον θερμίδες από ζαχαρούχα τρόφιμα είδαν αύξηση του σωματικού τους βάρους μόλις 2%, ενώ το 27% αυτής της αύξησης βρισκόταν στην περιεκτικότητα του λίπους στο συκώτι.

Σας εθίζει

Η ντοπαμίνη είναι ένας από τους νευροδιαβιβαστές του σώματος, που ενεργοποιούν την ευεξία και την καλή διάθεση. Όμως, η υπερβολική κατανάλωση φρουκτόζης αποφράσει την υγιή σηματοδότηση στο σώμα, που σημαίνει, ότι χρειάζεται όλο και περισσότερη ζάχαρη, για να μπορέσει να αντιληφθεί ο εγκέφαλος την αίσθηση της ευχαρίστησης.

Καταστρέφει τις αρτηρίες

Με την πάροδο του χρόνου, η κακή συνήθεια να τρώει κάποιος πάρα πολλή ζάχαρη θα αρχίσει να ερεθίζει σοβαρά το ενδοθήλιο, την ειδική αυτή θήκη επίστρωσης των κυττάρων στο εσωτερικό των αιμοφόρων αγγείων.

Η γλυκόζη «εγκαθίσταται» επάνω στις στενόμακρες κεραίες των κυττάρων, καθιστώντας τα λιγότερο ευαίσθητα, μία διαδικασία που θα μπορούσε να επηρεάσει το οξυγόνο, που αποστέλλεται στα όργανα του σώματος.


Δεν υπάρχουν σχόλια: