Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Tο μισό του χρέους της προς την Ελλάδα προτίθεται να εξοφλήσει η Λιβύη!

Σε αποπληρωμή του μισού της οφειλής προς την Ελλάδα προτίθεται να προχωρήσει η λιβυκή κυβέρνηση, ύστερα από διαπραγματεύσεις δύο μηνών για την εξόφληση των ιδιωτικών θεραπευτηρίων, ξενοδοχείων, ταξιδιωτικών πρακτορείων και άλλων επιχειρήσεων, που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα αποκατάστασης της υγείας και φιλοξενίας Λίβυων τραυματιών από τον πρόσφατο πόλεμο στην περιοχή. 
Ειδικότερα, οι λιβυκές αρχές, σύμφωνα με τον επιτετραμμένο της λιβυκής πρεσβείας στην Αθήνα, αναμένεται να καταβάλουν το 50% της συνολικής οφειλής των ...
150 εκατ. ευρώ – σύμφωνα με τα στοιχεία της πρεσβείας της Λιβύης στην Αθήνα και της Εθνικής Μεταβατικής Επιτροπής της Λιβύης (NTC) – και το υπόλοιπο θα αποπληρωθεί ύστερα από επιτόπιο έλεγχο ειδικής επιτροπής από τη Λιβύη, η οποία θα κληθεί να διασταυρώσει τις κοστολογήσεις και τα τιμολόγια, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας. 

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια του πρόσφατου πόλεμου στη Λιβύη και κατόπιν αιτήματος των λιβυκών αρχών, συνδιοργανώθηκε με ελληνικά ιδιωτικά θεραπευτήρια και ξενοδοχεία πρόγραμμα νοσηλείας τραυματιών και φιλοξενίας μικρής διάρκειας. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν ταξιδιωτικά γραφεία, φαρμακεία και άλλες επιχειρήσεις. Και ενώ αρχικά όλα έβαιναν καλώς, η κατάσταση άρχισε να αλλάζει, όταν διαπιστώθηκε ότι οι λιβυκές Αρχές δεν ανταποκρίνονταν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους έναντι των εξόδων νοσηλείας και διαμονής των τραυματιών.

«Συνολικά αναγνωρίζουμε χρέη περίπου 150 εκατ. ευρώ προς φορείς, θεραπευτήρια και ξενοδοχεία, αλλά και τα δύο ταξιδιωτικά πρακτορεία που συνεργάστηκαν στο πρόγραμμα, το ''Libyana travel'' και το ''Middle East''. Μέσω αυτών φιλοξενήθηκαν συνολικά περίπου 5.500 τραυματίες που έλαβαν VISA υγείας και ήρθαν στην Ελλάδα. Σήμερα παραμένουν επί ελληνικού εδάφους περίπου 350 με 500 τραυματίες και είμαστε πεπεισμένοι ότι σύντομα θα αποδεσμευτούν τα ποσά για να αποπληρωθούν όλοι. Σε πρώτη φάση, πάντως, θα αποπληρωθεί το 50% της οφειλής»
δηλώνει στο Αθηνακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο επιτετραμμένος της πρεσβείας της Λιβύης στην Αθήνα,Ουσάμα Ελεγιάν

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των ξενοδόχων Αττικής, οι συνολικές οφειλές του λιβυκού κράτους προς το σύνολο των ελληνικών ξενοδοχείων ανέρχεται σε 17 εκατ. ευρώ για την Αθήνα και 9,5 εκατ. ευρώ για τη Θεσσαλονίκη. 

Μέσα σε αυτό το κλίμα έγινε και η πρώτη επαφή των ξενοδόχων της Αττικής με την πρεσβεία της Λιβύης και το αρμόδιο Υγειονομικό Γραφείο. «Επισημάναμε στους αρμόδιους, και γραπτώς και προφορικώς, ότι τόσο η Λιβύη όσο και η Ελλάδα δοκιμάζονται σκληρά ως χώρες, εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας και ευχαριστήσαμε το λιβυκό κράτος για την επιλογή της Αθήνας ως πόλης η οποία δέχεται και φιλοξενεί λίβυους τραυματίες» σημειώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αττικής,Αλέξανδρος Βασιλικός.

Και προσθέτει: «Η Αθήνα ως τουριστικός προορισμός από το 2007- 2008 έως σήμερα έχει δεχτεί αλλεπάλληλα πλήγματα, με τραγικές συνέπειες για τον κλάδο μας στην πόλη. Η ροή λίβυων τραυματιών προς την Ελλάδα και η διαμονή τους στην Αθήνα εκλήφθηκε ως σημαντική ανάσα για τα ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών, τα οποία σε περίοδο οικονομικής ύφεσης, πτώσης του τουριστικού ρεύματος και γενικότερης αστάθειας, όχι μόνο επιθυμούσαν αυτή τη συνεργασία, αλλά και την είχαν απόλυτη ανάγκη».
Ωστόσο, όπως σημειώνει ο ίδιος, η ροή των πληρωμών παρουσίασε καθυστερήσεις από τον Φεβρουάριο του 2012, με αποτέλεσμα να εκκρεμεί η πληρωμή σε ποσό ύψους περίπου 30 εκατ. ευρώ. Ο αριθμός των τραυματιών που φιλοξενήθηκαν υπολογίζεται σε χιλιάδες, καθώς υπήρχε συνεχής ροή, αλλά διαρκείς ήταν και οι μετακινήσεις τους σε κάθε ξενοδοχείο. 

Επίσης, ο χρόνος παραμονής τους δεν ήταν συγκεκριμένος, αλλά διαμορφωνόταν ανάλογα με τις ιατρικές και λοιπές ανάγκες. 



Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: