Σάββατο 21 Μαρτίου 2009

Σημαντικό επίτευγμα στη θεραπεία του καρκίνου

Επιστήμονες με βάση το Μόντρεαλ αποκαλύπτουν έναν νέο μηχανισμό που καθορίζει την απαντητικότητα των φαρμάκων και θεραπειών κατά του καρκίνου και των λοιμώξεων. Αυτή η ανακάλυψη θα μπορούσε να έχει σημαντική επίπτωση στην θεραπεία μορφών καρκίνου και λοιμωδών νοσημάτων.

Οι τρέχουσες θεραπείες επιτυγχάνουν συχνά μόνο περιορισμένα αποτελέσματα με αυτούς τους τύπους ασθενειών. Η ομάδα του Δρ. Veillette εντόπισε έναν από τους βασικούς μηχανισμούς που ελέγχουν τη δραστηριότητα των «κύτταρων φυσικών φονέων» (ΝΚ). Τα ΝΚ κύτταρα, τα οποία παράγονται από το ανοσοποιητικό σύστημα, είναι υπεύθυνα για την αναγνώριση και εξολόθρευση των καρκινικών κυττάρων και των κυττάρων που έχουν προσβληθεί από ιούς, όπως ο ιοί που ευθύνονται για την πρόκληση ηπατίτιδας ή έρπητα.
Η ανεπάρκεια των ΝΚ κυττάρων συσχετίζεται με υψηλότερο αριθμό συμβαμάτων καρκίνου και σοβαρών λοιμώξεων. «Το ιατρικό μας επίτευγμα, δείχνει ότι ένα μόριο γνωστό ως CRACC, το οποίο βρίσκεται στην επιφάνεια των ΝΚ κυττάρων, αυξάνει την φονική τους λειτουργία,» σχολιάζει ο Δρ. Veillette.
Ομάδες επιστημόνων από όλο τον κόσμο προσπαθούν εδώ και πολλά χρόνια χωρίς επιτυχία, να αναπτύξουν μεθόδους για την αύξηση της δραστηριότητας των ΝΚ κυττάρων. Από αυτή τη σκοπιά, η ανακάλυψη της ομάδας του Δρ. Veillette ανοίγει νέους, μεγάλους δρόμους για τη θεραπεία του καρκίνου και των ιικών λοιμώξεων.
Οι ερευνητές, χρησιμοποιώντας ποντίκια, έδειξαν ότι το CRACC βελτιώνει σημαντικά την ικανότητα των ζώων να εξαλείφουν καρκινικά κύτταρα, όπως αυτά από μελάνωμα (τύπος καρκίνου του δέρματος) και το λέμφωμα (τύπος καρκίνου του αίματος). Τα ποντίκια που δεν είχαν το γονίδιο CRACC, τα οποία δημιουργηθήκαν στο εργαστήριο του Δρ. Veillette, βρέθηκε ότι είναι πιο ευάλωτα στην εξέλιξη του καρκίνου.
Η διέγερση της λειτουργίας του CRACC θα μπορούσε να τονώσει τη δραστηριότητα των ΝΚ κυττάρων, βοηθώντας στην καταπολέμηση του καρκίνου. Επιπροσθέτως, θα μπορούσε να βελτιώσει την ικανότητα καταπολέμησης των λοιμώξεων. Οι προσεγγίσεις αυτές θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία για να αυξήσει την αποτελεσματικότητα των αντικαρκινικών θεραπειών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: