Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

Τα φυτά εσωτερικού χώρου σώζουν ζωές

Η μόλυνση του αέρα των κλειστών χώρων είναι όχι απλώς δυνατό, αλλά και εξαιρετικά πιθανό να προκαλέσει ασθένειες, ενώ σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ευθύνεται για το θάνατο περισσότερων από 1,6 εκατ. ανθρώπων παγκοσμίως κάθε χρόνο. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις, ο εσωτερικός αέρας είναι έως και 12 φορές πιο μολυσμένος σε σχέση με τον εξωτερικό. Ωστόσο, υπάρχει λύση στο πρόβλημα, καθώς ομάδα ερευνητών, που πραγματοποίησε μελέτη σχετικά, τονίζει πως τα φυτά εσωτερικού χώρου, όχι μόνο ομορφαίνουν, αλλά μπορεί ακόμα και να σώσουν ζωές.

Eιδικότερα, σύμφωνα με την εν λόγω ερευνητική ομάδα, της οποίας επικεφαλής ήταν ο καθηγητής Stanley Case, τα φυτά εσωτερικού χώρου μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά στην υγεία των ανθρώπων, μειώνοντας δραστικά το επίπεδο άγχους και απορροφώντας τη μόλυνση του αέρα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο της Τζιόρτζια, στις ΗΠΑ και σύμφωνα με την Telegraph, οι επιστήμονες που συμμετείχαν σ’ αυτήν, αφού έκαναν πειράματα με διάφορα διακοσμητικά φυτά, κατέληξαν σε πέντε, ιδανικά για την απορρόφηση των επιβλαβών ουσιών, που αναπτύσσονται σε εσωτερικούς χώρους.

Πρόκειται για τον κόκκινο κισσό (Hemigraphis alternata), τoν αγγλικό κισσό (Hedera helix), τη χόγια (Hoya carnosa), τoν ασπάραγο (Asparagus fern) και τον τηλέγραφο (Tradescantia pallida).

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ποιότητα του αέρα στο εσωτερικό των κτιρίων υποβαθμίζεται από διάφορες χημικές ουσίες, όπως χρώματα, κόλλες, διαλυτικά, επιστρώσεις, οικοδομικά υλικά κ.α.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ειδικά μερικά φυτά είναι πιο ικανά στο να καθαρίζουν τον εσωτερικό αέρα και έτσι να βελτιώνουν την υγεία των ανθρώπων, αλλά και την παραγωγικότητα των εργαζομένων στα γραφεία.

Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία στη διεύθυνση: http://hortsci.ashspublications.org/cgi/content/abstract/44/5/1377

Δεν υπάρχουν σχόλια: