Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2009

Ένα ουίσκι την ημέρα, το γιατρό τον κάνει πέρα


Και όμως, το αλκοόλ κάνει καλό στην υγεία. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ισπανική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό Heart και η οποία μελέτησε 15.500 άνδρες και 26.000 γυναίκες.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ μειώνει κατά 35% τουλάχιστον τον κίνδυνο προβλημάτων καρδιάς στους άνδρες, και μάλιστα όσο πιο μεγάλη είναι η κατανάλωση, τόσο μεγαλύτερη είναι η ωφέλεια για την καρδιά. Αντίθετα, δεν συμβαίνει το ίδιο στις γυναίκες.

Η καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ μειώνει τουλάχιστον κατά 35% τον κίνδυνο προβλημάτων καρδιάς στους άνδρες και μάλιστα όσο πιο μεγάλη είναι η κατανάλωση, τόσο μεγαλύτερη εμφανίζεται η ωφέλεια για την καρδιά, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη ισπανική έρευνα, η οποία όμως δέχτηκε επικρίσεις ότι αγνοεί τις συνέπειες του αλκοόλ για αρκετές άλλες ασθένειες.

Η έρευνα έγινε στην Ισπανία -μια χώρα με πολύ υψηλή κατανάλωση αλκοόλ (έκτη στον κόσμο) αλλά και πολύ χαμηλά ποσοστά καρδιοπαθειών- ανάμεσα σε άτομα ηλικίας 29 έως 69 ετών και διήρκεσε επί δέκα χρόνια. Διαπιστώθηκε ότι όσοι πίνουν λίγο (π.χ. λιγότερο από μια βότκα τη μέρα) έχουν μειωμένο κίνδυνο καρδιοπάθειας κατά 35%, ενώ για όσους πίνουν από τρία έως 11 ποτά, ο κίνδυνος μειώνεται ακόμη περισσότερο (50% κατά μέσο όρο).

Οι γυναίκες -που, ούτως ή άλλως, εμφανίζουν αναλογικά λιγότερες καρδιοπάθειες σε σχέση με τους άνδρες- δεν εμφανίζουν τα ίδια οφέλη, κάτι που οι ισπανοί ερευνητές αποδίδουν στο γεγονός ότι ο οργανισμός των γυναικών επεξεργάζεται διαφορετικά το αλκοόλ και ότι οι γυναικείες ορμόνες λειτουργούν προστατευτικά για τις νεότερες.

Το είδος του ποτού δεν φαίνεται να έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία, όμως η μελέτη διαπίστωσε ότι μεγαλύτερη ωφέλεια έχουν όσοι πίνουν μέτριες ως μεγάλες ποσότητες από διαφορετικά ποτά και όχι από ένα μόνο.

Ο μηχανισμός που το αλκοόλ ωφελεί την καρδιά, δεν είναι ακόμα σαφής, αλλά είναι ήδη γνωστό ότι το αλκοόλ βοηθά στην αύξηση των λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας ("καλής" χοληστερίνης), που εμποδίζει την ανάπτυξη της "κακής" χοληστερίνης στις αρτηρίες.

"Η καρδιά είναι απλώς ένα όργανο από τα πολλά στο σώμα. Μπορεί το αλκοόλ να παρέχει περιορισμένη προστασία σε ένα όργανο, όμως η κατάχρησή του μπορεί να βλάψει την καρδιά και άλλα όργανα, όπως το ήπαρ, το πάγκρεας και τον εγκέφαλο", δήλωσε η Κάθι Ρος του British Heart Foundation.

Δεν υπάρχουν σχόλια: