Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

Ονειρα με δανεικό χρήμα


Η απροσδόκητη απόφαση του Ντουμπάι να αναδιαρθρώσει τη μεγαλύτερη επιχείρησή του, Dubai World, και να καθυστερήσει την αποπληρωμή μέρους από το χρέος 59 δισ. δολαρίων της εταιρείας θα μπορούσε να αλλάξει άρδην το εταιρικό τοπίο του εμιράτου.

Σειρά κρατικά ελεγχόμενων εταιρειών, μεταξύ των οποίων η Dubai World και η θυγατρική της Nakheel, ηγήθηκε της θεαματικής ανάπτυξης που παρουσίασε η αγορά real estate, ναυτιλίας, μεταφορών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών του εμιράτου τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Και τώρα μέρος από αυτήν την πλειάδα επιχειρήσεων απειλείται με διάσπαση, καθώς το Ντουμπάι αγωνίζεται να αντιμετωπίσει το μαζικό χρέος του.

Πρόκειται πραγματικά για απρόβλεπτη εξέλιξη τη στιγμή που η Dubai World είχε ανακοινώσει πριν από ένα μήνα ότι προηγούμενο πρόγραμμα αναδιάρθρωσής της έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και θα μπορούσε να οδηγήσει στην εξοικονόμηση 800 εκατ. δολαρίων την προσεχή τριετία.

Μολονότι η οικονομία του Ντουμπάι είχε το μεγάλο στήριγμα του πετρελαίου, ο σεΐχης Μοχάμεντ Μπιν Ρασίντ Αλ Μακτούμ διευκρίνισε ότι πρόκειται για περιορισμένη πηγή εσόδου και ότι το μέλλον του εμιράτου μακροπρόθεσμα βρίσκεται στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και στον τουρισμό.

Ετσι, ο σεΐχης Μακτούμ προσπάθησε να πραγματοποιήσει το όνειρό του με δανεικό χρήμα, με αποτέλεσμα το εμιράτο να δυσκολεύεται να εξυπηρετήσει σήμερα το χρέος του.

Το γειτονικό Αμπου Ντάμπι εμφανίζεται έτοιμο να βοηθήσει για να προστατεύσει τις επενδύσεις του στο Ντουμπάι, καθώς το τελευταίο δεν έχει τώρα πού αλλού να στραφεί ειδικά σήμερα που έχει αποξενωθεί από τις διεθνείς αγορές κεφαλαίου. Οχι όμως χωρίς ανταλλάγματα.

Το τίμημα θα μπορούσε να είναι κάποιου είδους ενεργητικό, όπως ο αερομεταφορέας Emirates. Και το Ντουμπάι δεν έχει πολλές επιλογές, τη στιγμή δε που η επιτυχία του είχε απειλήσει την ισορροπία δυνάμεων μεταξύ των δύο εμιράτων.

Το Αμπου Ντάμπι αναπτύχθηκε γρήγορα, όχι όμως με την ταχύτητα του Ντουμπάι. Το Αμπου Ντάμπι έχει ήδη δανείσει στο Ντουμπάι τουλάχιστον 10 δισ. δολάρια και επιπλέον 5 δισ. δολάρια εμμέσως μέσω δύο τραπεζών του.

Το Αμπου Ντάμπι δεν θα ήθελε να δει το γείτονά του να καταρρεύσει, αφού άλλωστε ανήκουν στην ίδια χώρα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ισως όμως να πιστεύει ότι το Ντουμπάι πρέπει να πάρει το μάθημά του...


www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: