Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Οι μεγαλύτερες γκάφες σε Ολυμπιακούς

Είναι δυνατόν να κερδίσεις το αργυρό μετάλλιο στην πυγμαχία όταν έχεις καταφέρει στον αντίπαλο σου 86 χτυπήματα και έχεις δεχτεί 32; Πόσα χιλιόμετρα μπορεί να κάνει ένας μαραθωνοδρόμος… με αυτοκίνητο; Τι πρέπει να συμβεί για να δεις τον τελικό των 100 μέτρων από την τηλεόραση ενώ είσαι το φαβορί για το χρυσό; Μη βιαστείτε να απαντήσετε!

Τέσσερα χρόνια εντατικής προπόνησης. Θυσίες, κόποι, στερήσεις είναι όλα μέσα στο πρόγραμμα για όποιον θέλει να ανέβει στο βάθρο των Ολυμπιακών Αγώνων με το χρυσό μετάλλιο στο στήθος. Στο πρόγραμμά, καμιά φορά όμως, είναι και οι γκάφες!

1924, Παρίσι

Η ιταλική ομάδα ξιφασκίας είχε παράπονα από τη μεταχείριση της από τη διαιτησία. Η μία κουβέντα έφερε την άλλη με αποτέλεσμα ο προπονητής της ομάδας της Ουγγαρίας να προκαλέσει σε πραγματική μονομαχία τον αρχηγό της Ιταλίας. Στη συνέχεια ανέθεσε το έργο στο υιό του που ήταν επίσης ξιφομάχος. Μετά τις πρώτες κηλίδες αίμα η μονομαχία σταμάτησε. Παρεμπιπτόντως οι διαιτητές ήταν επίσης Ούγγροι.

1960, Ρώμη

Σε ένα από τα πρώτα γνωστά περιστατικά χρήσης αναβολικών, ο Δανός ποδηλάτης Κνουντ Ενεμαρκ Γιένσεν πήρε αμφεταμίνες και χάπια κατά της πίεσης. Κατά τη διάρκεια της κούρσας κατέρρευσε, χτύπησε στο κρανίο και πέθανε. Αυτό φυσικά δεν πτόησε κανένα στον κόσμο της ποδηλασίας αφού ο χρυσός αιώνας του ντόπινγκ ήρθε μερικές δεκαετίες αργότερα.

2002, Σολτ Λέικ Σίτι (Χειμερινοί)

Στην παγοδρομία των 1000 μέτρων, ο Αυστραλός Στίβεν Μπάντμπερι ήταν ουραγός μέχρι και την τελευταία στροφή του τελικού. Η πτώση ωστόσο του Λι Γιαγιούν παρέσυρε όλους του υπόλοιπους με αποτέλεσμα να κερδίσει το χρυσό μετάλλιο. «Ο θεός σου χαμογελάει κάποιες μέρες και αυτή ήταν η μέρα μου» ήταν η ταπεινή του δήλωση μετά την κούρσα.

1904, Σεν Λούις

Σε μια ζεστή και υγρή μέρα, ο αμερικάνος μαραθωνοδρόμος Φρεντ Λορτς τερμάτισε πρώτος μεταξύ 14 διαγωνιζομένων. Ήταν ο μόνος που άντεξε και τελείωσε την κούρσα. Στη συνέχει φωτογραφήθηκε με την Άλις Ρούζβελτ (κόρη του προέδρου Ρούσβελτ) και παραλίγο να του απονεμηθεί το χρυσό μετάλλιο. Παραλίγο, αν οι κριτές δεν είχαν ανακαλύψει ότι έκανε τα 15 χιλιόμετρα της διαδρομής με αυτοκίνητο. Αργότερα ισχυρίστηκε ότι ήταν ένα αστείο.

1988, Σεούλ

Ο αμερικάνος μποξέρ Ρόι Τζόουνς Τζούνιορ είχε, κατά κοινή ομολογία, σφυροκοπήσει το Νοτιοκορεάτη αντίπαλο του, Παρκ Σι Χουν, στον τελικό της κατηγορίας ΧΧΧΧ. Και ενώ όλοι εντός του σταδίου νόμιζαν ότι θα του απονεμηθή το χρυσό μετάλλιο αυτό πήγε στα χέρια του Χουν. Οι κριτές αργότερα τιμωρήθηκαν όταν βρέθηκε ότι είχαν δειπνήσει με Νοτιοκορεάτες παράγοντες. Το πραγματικό σκορ ήταν 86 – 32 στα σημεία υπέρ του Αμερικάνου.

1972, Μόναχο

Το 1972 ο Ρέι Ρόμπινσον και ο Έντι Χαρτ ήταν τα φαβορί για το χρυσό μετάλλιο στην κούρσα των 100 μέτρων στον στίβο. Και οι δύο παρακολούθησαν τον τελικό από ένα βαν του ABC που κάλυπτε τους αγώνες για να δουν ότι έλειπαν δύο αθλητές από την εκκίνηση. Ήταν οι ίδιοι. Τόσο αυτοί όσο και ο προπονητής τους είχαν ενημερωθεί λάθος για την ώρα του αγώνα.

2006, Τορίνο (Χειμερινοί)

Η αμερικανή Λίντσει Τζακομπέλις είχε ένα άνετο προβάδισμο στον τελικό του σνόουμπορντ κρος στους Χειμερινούς του Τορίνο. Τότε αποφάσισε να δώσει πανηγυρικό χαρακτήρα στη νίκη της κάνοντας μια περιττή φιγούρα. Το αποτέλεσμα ήταν να πέσει και να κερδίσει το χρυσό η Τάνια Φρίντεν από την Ελβετία.

1912, Στοκχόλμη

Το 1912, ο Σίγκριντ Φικ από τη Σουηδία κατάφερε να χτυπήσει στο κεφάλι με τη ρακέτα του τον συμπατριώτη του Γκούναρ Σετερβάλ. Ο Φικ ήταν ο συμπαίκτης του στον τελικό του διπλού ανδρών στο τένις όπου οι Σουηδοί έχασαν 6-4 6-0. Η επίσημη έκθεση των Αγώνων λέει ότι η το παιχνίδι του Σετερβάλ έπεσε κατακόρυφα ως αποτέλεσμα του χτυπήματος.

1960, Ρώμη

Ο Γουίμ Εσαγιάς ήταν το καμάρι του Σουρινάμ στους Ολυμπιακούς του 1960. Ήταν ο πρώτος αθλητής της χώρας που συμμετείχε στους αγώνες. Δυστυχώς για όλο το Σουρινάμ, ο χρόνος διεξαγωγής που του δόθηκε ήταν λάθος, ο Εσαγιάς θεώρησε ότι είχε χρόνο να πάρει έναν υπνάκο και η χώρα του έκανε να δει αθλητή σε Ολυμπιακούς 8 επιπλέον χρόνια.

1936, Βερολίνο

Η μεγαλύτερη γκάφα όλων των εποχών ανήκει στον πυγμάχο Τόμας Χάμιλτον Μπράουν από τη Νότιο Αφρική. Έχασε τον πρώτο του αγώνα στους Ολυμπιακούς του Βερολίνου και για να παρηγορήσει τον εαυτό του το έριξε στο φαγητό. Αργότερα του ανακοινώθηκε ότι είχε γίνει λάθος και ότι τελικά είχε κερδίσει τον αγώνα. Ωστόσο, την επόμενη μέρα είχε υπερβεί το όριο της κατηγορίας του στο βάρος και δεν μπόρεσε να συνεχίσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: