Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Ποιος εφηύρε τα τσιγάρα και πότε;


Το 1492 το πλήρωμα του Χριστόφορου Κολόμβου είδε στο νησί του Σαν Σαλβαδόρ Ινδιάνους που κάπνιζαν ένα είδος τσιγάρου από ξερά και στριφτά φύλλα καπνού.
Το 1518 οι Ισπανοί κατακτητές παρατήρησαν ότι οι Αζτέκοι εισέπνεαν καπνό τυλιγμένο σε μικρούς φυτικούς κυλίνδρους. Το 1635 σε πολλές περιοχές της Κεντρικής και της Νότιας Αμερικής κάπνιζαν παπελίτος (papelitos), μικρά τσιγάρα με καπνό τυλιγμένα σε μικρά κομμάτια χαρτί. Στην Ισπανία του 1825-1830 εμφανίστηκαν τα σιγαρίτο (cigarrito), φτιαγμένα από ένα πολύ λεπτό φύλλο τετράγωνου χαρτιού στο οποίο τοποθετούσαν καπνό.

Η προέλευση του σύγχρονου τσιγάρου, του κυλίνδρου από λεπτό χαρτί που γεμίζει με λεπτοκομμένο καπνό, ανάγεται σε δύο συμβάντα του πολέμου. Το 1832 οι άντρες του Ιμπραήμ Πασά χρησιμοποίησαν τους σωλήνες χαρτιού με τους οποίους συσκεύαζαν το μπαρούτι για να στρίβουν τσιγάρα.

Άλλοι ιστορικοί αναφέρουν ότι το 1837 στις γαλλικές επαρχίες της Αλγερίας οι λεγεωνάριοι χρησιμοποίησαν υπολείμματα από φύλλα καπνού τα οποία τύλιγαν σε ένα ολόκληρο χαρτί. Όταν επέστρεψαν στη Γαλλία αντικατέστησαν τα φύλλα με μικρούς κυλίνδρους λεπτού χαρτιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: