Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Η Google παρουσίασε το Chrome OS

Μετά από ένα χρόνο αναμονής η αγορά των λειτουργικών συστημάτων συμπληρώνεται με ένα νέο παίκτη: η Google παρουσίασε για πρώτη φορά μια έκδοση του Chrome OS σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης. Σε μια εκδήλωση που έγινε στο Σαν Φρανσίσκο αποκάλυψε πολλά στοιχεία για το νέο λειτουργικό.

Όπως είχε υποτεθεί η Google δεν θα προλάβει να κυκλοφορήσει μέσα στο 2010 μια τελική έκδοση του Chrome OS. Έτσι παρουσίασε μια έκδοση beta η οποία είναι πολύ κοντά στην ολοκληρωμένη έκδοση όσον αφορά στο περιβάλλον εργασίας και στις λειτουργίες.

Η Google ανάπτυξε κατά τέτοιο τρόπο το Chrome OS ώστε να γίνει όσο γίνεται πιο εύκολη η εργασία με ένα notebook . Κάτι που φαίνεται από την πρώτη διαμόρφωση του. Μετά τη ρύθμιση της σύνδεσης στο Internet δίνει κανείς απλά το λογαριασμό που χρησιμοποιεί για τις υπηρεσίες της Google και είναι έτοιμος.

Το περιβάλλον εργασίας βασίζεται στον Chrome, από τον οποίο διαφέρει ελάχιστα. Όλα τα δεδομένα είναι διαθέσιμα, όπως τα bookmarks, οι ρυθμίσεις, τα themes, τα apps και όλα τα υπόλοιπα τα οποία συγχρονίζονται μέσω ενός λογαριασμού Google.

Aν χρησιμοποιούν περισσότεροι χρήστες έναν υπολογιστή, τότε μπορούν να αλλάξουν εύκολα περιβάλλον εργασίας μέσω των Google λογαριασμών τους. Για τους guests η Google χρησιμοποιεί ένα ινκόγκνιτο mode. Όποιος μπαίνει δεν αφήνει τα ίχνη του στον ξένο υπολογιστή αλλά και κανένα περιθώριο για να τους υποκλαπούν προσωπικά δεδομένα.

Όλα τα notebooks με το Chrome OS μπορούν να χρησιμοποιήσουν το mobile Internet και μέσω του UMTS. Αν, παρά ταύτα, είναι κανείς offline μπορεί να χρησιμοποιήσει πολλά apps άνευ σύνδεσης καθώς εγκαθίσταται και τοπικά ένα αντίγραφο του λειτουργικού το οποίο ενημερώνεται στην πιο πρόσφατη κατάσταση όταν μπει ο χρήστης ξανά στο Internet.

Κατά την ανάπτυξη του Chrome OS η ασφάλεια ήταν ένα σημαντικό θέμα. Το λειτουργικό ανανεώνεται με updates, όπως και o browser, αυτόματα στο background ώστε να μην χρειάζεται κανείς να ανησυχεί για το αν έχει εγκαταστήσει ή όχι τα security patches.

Αλλά και το γνωστό από το browser sandbox θα χρησιμοποιείται. Όλα τα προσωπικά δεδομένα θα αποθηκεύονται κρυπτογραφημένα. Επιπλέον κατά την εκκίνηση του Chrome OS θα χρησιμοποιείται μια τεχνολογία με την ονομασία Verified boot. Ένα μικρό, κεντρικό δομικό στοιχείο του λειτουργικού συστήματος θα βρίσκεται σε μια περιοχή του notebook η οποία θα μπορεί μόνο να διαβαστεί.

Καμία εφαρμογή σε αυτή την περιοχή δεν θα μπορεί να αλλάξει. Επιπλέον κατά την εκκίνηση θα εξετάζεται αν όντως σε αυτή δεν έχει αλλάξει κάτι.

Σύμφωνα με την Google ήδη πολλές εταιρείες έχουν δείξει ενδιαφέρον για το Chrome OS.

To Chrome OS δεν έχει πάρει την τελική του μορφή και βρίσκεται ακόμα σε φάση ανάπτυξης. Το μεγαλύτερο πρόβλημα δημιουργείται προς το παρόν από συσκευές που μπορεί να συνδέσει κανείς και σε ένα PC, όπως είναι οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές. H Google εργάζεται ώστε στο μέλλον να είναι δυνατή και η υποστήριξη αυτών των συσκευών από το λειτουργικό της.

Γενικά το Chrome OS αφήνει καλή εντύπωση και θα μπορούσε να αποτελέσει μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική λύση. Η Google τονίζει ότι έχει αναπτύξει το Chrome OS γι’ αυτούς που εργάζονται εντατικά με το Internet. Αυτοί μπορούν να εργαστούν παραγωγικά με το νέο λειτουργικό σύστημα.

Αναλυτικότερες πληροφορίες για το νέο λειτουργικό μας παρέχει η Google εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: