Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

Μπορεί ένα videogame να σε κάνει elite οδηγό αγώνων;

Δεν ξέρω αν γνωρίζεις το παιχνίδι iRacing. Πρόκειται για ένα άκρως ρεαλιστικό racing simulator videogame. Ο νικητής του κέρδισε $10.000 παρότι στην πραγματική του ζωή δεν έχει οδηγήσει ποτέ με ταχύτητα μεγαλύτερη των 160 χλμ/ώρα, και έτσι τα παλικάρια του Top Gear είπαν να δοκιμάσουν κάτι πρωτότυπο. Πήραν τον νικητή και τον έβαλαν μέσα σε ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο ώστε να δουν αν οι “δεξιότητες” που απέκτησε από το παιχνίδι μεταφέρονται και στη πραγματική του ζωή.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι δεξιότητες αυτές μεταφέρθηκαν σε μεγαλύτερο βαθμό από αυτό που φαντάζεσαι! Ο 30χρονος Φιλανδός Greger Huttu οδήγησε ένα μονοθέσιο από την σειρά αγώνων Star Mazda στην πίστα Road Atlanta και πέτυχε χρόνο μικρότερο κατά 3 δευτερόλεπτα. Εντάξει, μπορεί τα 3 δευτερόλεπτα σε αγωνιστικές συνθήκες να είναι ένας αιώνας αλλά σκέψου ότι ο Huttu μπήκε για πρώτη φορά μέσα σε cockpit μονοθεσίου!

Το Top Gear φυσικά και δεν έμεινε μόνο στο χρονόμετρο, αφού είδε και την τηλεμετρία του μονοθεσίου. Τι διαπίστωσε; Ότι φρέναρε ακριβώς στο κατάλληλο σημείο και είχε την αίσθηση του γκαζιού. Ήταν γρήγορος και στις στροφές αφού έμπαινε σε αυτές με ταχύτητα 160 χλμ/ώρα, ενώ ένας έμπειρος οδηγός αγώνων έπαιρνε την ίδια στροφή με 177 χλμ/ώρα. Τι δείχνουν όλα τα παραπάνω; Απόλυτη εμπιστοσύνη στο αυτοκίνητο αλλά και πλήρη αίσθηση της πίστας!

Ποιο ήταν το μόνο αρνητικό της υπόθεσης; Ο 30χρονος δεν είχε την φυσική κατάσταση των οδηγών αγώνων και έτσι μετά από 15 γύρους είχε εξαντληθεί τελείως! Ποιο είναι το ηθικό δίδαγμα λοιπόν για να γίνεις οδηγός αγώνων; Κάτσε μπροστά στο PC σου και παίξε με τις ώρες iRacing αλλά πήγαινε και μερικές ημέρες την εβδομάδα στο γυμναστήριο αν θέλεις να γίνεις νέος Alonso! Εντάξει, δεν τη λες και απόλυτα δοκιμασμένη συνταγή, αλλά αυτό είπαν οι Βρετανοί!


www.autoblog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: