Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Οι υποστηρικτές του WikiLeaks κλιμακώνουν τις κυβερνοεπιθέσεις

Περισσότερες κυβερνοεπιθέσεις σε αντίποινα για τις προσπάθειες να μπλοκαριστεί ο ιστότοπος WikiLeaks είναι πιθανές στον "πόλεμο δεδομένων" που έχει ξεσπάσει για την προστασία της ελευθερίας του διαδικτύου, δήλωσε ένας εκπρόσωπος των ομάδων που εμπλέκονται στις επιθέσεις.


"Χακτιβισμός" για τον Ασάντζ

Οι ιστότοποι των εταιρειών MasterCard και Visa έχουν ήδη πέσει θύματα επιθέσεων, ενώ σήμερα οι υποστηρικτές του WikiLeaks σχεδίαζαν να επιτεθούν στην υπηρεσία διαδικτυακών πληρωμών PayPal και άλλους εχθρούς του ιστότοπου.

"Η εκστρατεία δεν έχει τελειώσει απ' ότι έχω δει, προχωρά ακόμα δυνατή. Περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν μέρος", ένας εκπρόσωπος των κυβερνοπειρατών που αυτοαποκαλείται "Coldblood" (εν ψυχρώ) δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό BBC Radio 4.

"Οι Ανώνυμοι (Anonymous) έχουν ήδη θέσει στο στόχαστρό τους πολλές εταιρείες που αποφάσισαν για οποιονδήποτε λόγο να τα βάλουν με τον WikiLeaks. Κάποιοι από τους κύριους στόχους είναι ο Amazon, η MasterCard, η Visa και η PayPal".

Σε μία διαδικτυακή επιστολή της η οργάνωση αναφέρει ότι οι ακτιβιστές της δεν είναι ούτε τρομοκράτες ούτε τιμωροί, ενώ πρόσθεσε ότι: "Ο στόχος είναι απλός: να κερδίσουμε το δικαίωμα να κρατήσουμε το διαδίκτυο ελεύθερο από κάθε έλεγχο από οποιαδήποτε οντότητα, εταιρεία, ή κυβέρνηση".

Ο "Coldblood" επεσήμανε άλλωστε ότι η μάχη που διεξάγεται γίνεται για την προστασία του διαδικτύου. "Προβλέπω ότι θα εξελιχθεί σε πόλεμο, όμως όχι σε συμβατικό πόλεμο. Πρόκειται για πόλεμο δεδομένων. Προσπαθούμε να κρατήσουμε το διαδίκτυο ανοικτό και ελεύθερο για όλους, ακριβώς όπως ήταν πάντα", υπογράμμισε.

Η σουηδική εφημερίδα Aftonbladet ανέφερε σε άρθρο της ότι ο ιστότοπος της σουηδικής κυβέρνησης ήταν για ένα διάστημα κατά τη διάρκεια της νύχτας απενεργοποιημένος, γεγονός που η εφημερίδα το απέδωσε σε κυβερνοεπίθεση.

Εξάλλου χάκερς έκλεισαν και τον ιστότοπο της λιβανέζικης εφημερίδας που δημοσιοποιεί αμερικανικά διπλωματικά έγγραφα που διέρρευσαν από τον WikiLeaks.

Η αλ Ακμπαρ, η μοναδική αραβόφωνη εφημερίδα που έχει λάβει απευθείας αυτά τα τηλεγραφήματα από τον WikiLeaks, είδε τον ιστότοπό της να καταλαμβάνεται και τους επισκέπτες του να ανακατευθύνονται σε ένα σαουδαραβικό forum.

Πάντως ο κυβερνοπόλεμος δεν είναι μονόπλευρος. Λογαριασμοί που χρησιμοποιούνταν από την εκστρατεία των Ανώνυμων "Payback" εξαφανίστηκαν από το Facebook και το Twitter. Ενώ ο δικηγόρος του ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ διαψεύδει ότι ο πελάτης του διέταξε τις επιθέσεις.

"Είναι πολύ δύσκολο να επικοινωνήσουμε με οποιονδήποτε από τον WikiLeaks. Ο μοναδικός με τον οποίο επικοινωνούσαμε εύκολα ήταν ο Τζούλιαν (Ασάντζ), αλλά δυστυχώς δεν είναι διαθέσιμος αυτή τη στιγμή", επεσήμανε ο "Coldblood".

Δεν υπάρχουν σχόλια: