Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

Αποφυλακίστηκε ο ιδρυτής του Wikileaks

O Julian Assange, ιδρυτής του πολυσυζητημένου Wikileaks, αφέθηκε ελεύθερος μετά από μια εβδομάδα παραμονής του στη φυλακή. Το βρετανικό Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε ότι μπορεί να αποφυλακιστεί μετά την καταβολή εγγύησης της τάξης των 200.000 λιρών.

Πολλοί υποστηρικτές του Wikileaks είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα κτίρια του δικαστηρίου στο Λονδίνο και περίμεναν την απόφαση. Και όταν ανακοινώθηκε η αποφυλάκιση του Assange ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς. O Assange πρέπει να τηρήσει κάποιους αυστηρούς όρους, έως ότου αποφασιστεί στην εκδίκαση της υπόθεσης που θα γίνει στις 11 Ιανουαρίου για το αν εκδοθεί στη Σουηδία ή όχι.

Έτσι έχει καταβληθεί ένα έξτρα ποσό της τάξης των 40.000 λιρών το οποίο θα κατακρατηθεί αν ο Assange εξαφανιστεί και δεν παρουσιαστεί ενώπιον του δικαστηρίου στην προαναφερόμενη ημερομηνία. Επιπλέον πρέπει σε καθημερινή βάση να δηλώνει την παρουσία του στην αστυνομία και να φορά στο πόδι του ένα ειδικό ηλεκτρονικό πομπό. Στο σπίτι που θα μένει πρέπει να βρίσκεται εκεί καθημερινά μεταξύ τις 10:00 και 14:00 όπως και το χρονικό διάστημα 22:00 με 02:00. Το διαβατήριο του έχει κατασχεθεί.

Στα λεφτά της εγγύησης συνέβαλαν μερικές εξέχουσες προσωπικότητες, όπως οι Michael Moore και Bianca Jagger.

Ο Assange κατηγορείται σύμφωνα με το Σουηδικό νόμο για σεξουαλική παρενόχληση δύο γυναικών. Ο ίδιος πιστεύει ότι όλα αυτά είναι μια καλοστημένη ίντριγκα εις βάρος του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: