Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Βασιλιάς Αλόνσο στη Βαλένθια!

Αν και ξεκίνησε από την 11η θέση, ο ισπανός της Ferrari κατάφερε να πάρει τους 25 βαθμούς χάρη στη δική του εξαιρετική οδήγηση, αλλά και την ατυχία του Σεμπάστιαν Φέτελ, ο οποίος εγκατέλειψε με μηχανικό πρόβλημα στη Red Bull του από την πρώτη θέση κι ενώ προηγουμένως είχε κυριαρχήσει απόλυτα στην κούρσα.

Την ίδια τύχη με τον παγκόσμιο πρωταθλητή είχε και ο Λιούις Χάμιλτον. Ο πιλότος της McLaren έχασε τη δεύτερη θέση από τον Κίμι Ράικονεν της Lotus στον 55ο γύρο, ενώ στον επόμενο τέθηκε νοκ-άουτ από τη Williams του Πάστορ Μαλντονάντο, την ώρα που προσπαθούσε να υπερασπιστεί την τρίτη θέση.

Ευνοημένος από αυτό το περιστατικό βγήκε ο Μίκαελ Σουμάχερ, ο οποίος επανεμφανίστηκε στο βάθρο έπειτα από το 2006, τερματίζοντας εκείνος τρίτος μπροστά από τον Μαρκ Ουέμπερ.

Τη βαθμολογούμενη 10άδα συμπλήρωσαν κατά σειρά οι...
Νίκο Χούλκενμπεργκ, Νίκο Ρόσμπεργκ, Πολ ντι Ρέστα, Τζένσον Μπάτον, Σέρχιο Πέρες και ο Μαλντονάντο.

 Επειτα από τα αποτελέσματα του ευρωπαϊκού GP, ο Αλόνσο πέρασε και πάλι επικεφαλής του πρωταθλήματος, έχοντας πλέον τον Ουέμπερ πίσω του, σε απόσταση 20 βαθμών.

 Η εξέλιξη του GP Ευρώπης 

Ο φετινός αγώνας στην πολύ ζεστή Βαλένθια μάς αποζημίωσε για όλα τα χασμουρητά των τεσσάρων προηγούμενων στην ισπανική πίστα. Για την ακρίβεια, ήταν ο καλύτερος του 2012 ως τώρα.

 Η κούρσα τα είχε όλα: ανακατατάξεις στην εκκίνηση, μεγάλο αριθμό προσπερασμάτων με και χωρίς το DRS, αρκετές επαφές μεταξύ μονοθεσίων, αυτοκίνητο ασφαλείας και δραματικές εγκαταλείψεις με μηχανικά προβλήματα και ατυχήματα.

Αλλά η μεγαλύτερη ιστορία της ημέρας ήταν ασφαλώς η εκπληκτική εμφάνιση του Φερνάντο Αλόνσο, μία από τις καλύτερες της καριέρας του στην F1.

Ο 30χρονος ισπανός ήταν 11ος στο grid και κατάφερε να κερδίσει τρεις θέσεις αμέσως μετά την εκκίνηση, ενώ λίγους γύρους αργότερα προσπέρασε τους Χούλκενμπεργκ και Μαλντονάντο για να βρεθεί έκτος.

Η αναρρίχηση του Αλόνσο στην κατάταξη συνεχίστηκε στα πρώτα pit-stop, καθώς κατάφερε να βγει μπροστά από τους Κίμι Ράικονεν και Καμούι Κομπαγιάσι στον 16ο γύρο, φτάνοντας στην τέταρτη θέση.

Το αυτοκίνητο ασφαλείας μπήκε στην πίστα στον 29ο γύρο, λόγω μιας σύγκρουσης μεταξύ του Ζαν-Ερίκ Βερν και του Χάικι Κοβαλάινεν.

Οι πρωτοπόροι εκμεταλλεύτηκαν το παράθυρο για να κάνουν τη δεύτερη επίσκεψή τους στα pits. Εκεί μια πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην αλλαγή ελαστικών του Χάμιλτον, λόγω προβλήματος με τον μπροστινό γρύλο, ανέβασε τον Αλόνσο στην τρίτη θέση, πίσω από Φέτελ και Γκροζάν.

Η κανονική ροή της κούρσας επανήλθε στον 34ο γύρο, με τον Αλόνσο να συνεχίζει την επίθεσή του και να περνάει με μια αποφασιστική κίνηση τον Γκροζάν. Και λίγες στροφές αργότερα ήρθε η εγκατάλειψη του Φέτελ με μηχανικό πρόβλημα για να χαρίσει στον ισπανό την πρωτοπορία, εν μέσω εκκωφαντικής αποθέωσης από την κερκίδα.

Ο Γκροζάν βρισκόταν κοντά στη Ferrari και μέσα στη διεκδίκηση της νίκης, μέχρι όμως τον 41ο γύρο, όταν ένα πρόβλημα στη μετάδοση τον ανάγκασε σε εγκατάλειψη.

Με τον γάλλο εκτός κούρσας ο Αλόνσο απέκτησε έναν αέρα νίκης στην κορυφή, τη στιγμή που οι Χάμιλτον και Ράικονεν έδιναν τη δική τους μάχη για τη δεύτερη θέση, λίγα δευτερόλεπτα πίσω του.

Ο βρετανός κρατούσε γερά μέχρι και δύο γύρους πριν από το τέλος, όταν η απότομη πτώση στην απόδοση των πίσω ελαστικών του έδωσε στον Ράικονεν το αγωνιστικό πλεονέκτημα που χρειαζόταν για να του αρπάξει τη δεύτερη θέση.

Το ίδιο προσπάθησε να κάνει και ο Μαλντονάντο στον επόμενο γύρο, με τον Χάμιλτον να υπερασπίζεται την τρίτη θέση με νύχια και με δόντια. Η κατάληξη της μονομαχίας ήταν καταστροφική και για τους δύο, καθώς στο σικέιν αμέσως μετά τη ζώνη του DRS ο βενεζουελανός εμβόλισε τη McLaren και έστειλε τον Χάμιλτον στις μπαριέρες.

Ετσι ο Σουμάχερ βρέθηκε από το πουθενά με την τρίτη θέση στα χέρια, ανεβαίνοντας στο βάθρο για 156η φορά στην καριέρα του και πρώτη έπειτα από την Κίνα το 2006, στα 43 του χρόνια.

Ο ένατος αγώνας της σεζόν θα γίνει στο Σίλβερστοουν της Μ. Βρετανίας σε δύο εβδομάδες (6-8 Ιουλίου).




www.sport.gr

2 σχόλια:

forza ferrari είπε...

gia n leme k ali8ies gami8ike o dias k vgike prwtos o alonso
olo t suban sunomotise g n exei aera 20 pontous sti va8mologia t prota8limatos.

Ανώνυμος είπε...

pame re alonso odigaraaaaa !!!