Σάββατο 13 Ιουνίου 2009

Η ταυτότητα των νέων ομάδων της F1

Η επίσημη λίστα συμμετεχόντων για το πρωτάθλημα του 2010 που δημοσίευσε η FIA περιλαμβάνει τα ονόματα τριών νέων ομάδων, οι οποίες ετοιμάζονται για το ντεμπούτο τους στην F1.

Πρόκειται για τις Campos Grand Prix, Manor Grand Prix και Team US F1, οι οποίες θα τρέξουν με σασί που θα κατασκευάσουν οι ίδιες, ενώ όλες θα προμηθεύονται κινητήρα από την Cosworth.

Εκτός από τις τρεις προαναφερόμενες ομάδες, η FIA αποκάλυψε ότι δέχτηκε αιτήσεις από ακόμα 12 υποψήφιους νέους συμμετέχοντες στο πρωτάθλημα, οι οποίοι πέρασαν από αυστηρό έλεγχο για να διαπιστωθεί αν έχουν το απαιτούμενο επίπεδο χρηματοδότησης, υποδομών, πείρας και τεχνικής κατάρτισης προκειμένου να τρέξουν στην F1.

Κάποιες από τις ομάδες που δεν συμπεριλήφθηκαν στην επίσημη λίστα της Ομοσπονδίας, βρίσκονται σε αναμονή μέχρι τις 19 Ιουνίου για να δουν αν θα πάρουν τελικά μια θέση στο πρωτάθλημα.

Αυτό θα εξαρτηθεί από το αν θα μείνουν ή θα αποχωρήσουν από την F1 οι ομάδες-μέλη της FOTA.

Ορισμένες από τις "αναπληρωματικές" ομάδες είναι η Prodrive, η Lotus και η Lola.

Ομως ας ρίξουμε μια πιο λεπτομερή ματιά στις τρεις επιβεβαιωμένες νέες ομάδες, με βάση τις λεπτομέρειες που έδωσε στο φως της δημοσιότητας η FIA για εκείνες.

Ονομα Εταιρίας: Campos Meta
Ονομα Ομάδας: Campos Grand Prix
Χώρα: Ισπανία
Επικεφαλής: Αντριαν Κάμπος Σούνιερ

Η Campos Racing ιδρύθηκε το 1998 από τον παλιό οδηγό αγώνων F1, Αντριαν Κάμπος. Εκτοτε έχει συμμετάσχει σε διάφορα πρωταθλήματα, από τα GP2 Series μέχρι την Euro F3.

Συνολικά έχει κερδίσει έξι πρωταθλήματα οδηγών και πέντε κατασκευαστών, ενώ αποτελεί την νυν κάτοχο του τίτλου στα GP2. Φέτος δεν τρέχει στο πρωτάθλημα, καθώς η ομάδα της εξαγοράστηκε από άλλον ισπανό επιχειρηματία και μετονομάστηκε σε Barwa Addax.

Η Campos συνεργάζεται με την Meta Image που έχει ως έδρα την Μαδρίτη. Πρόκεται για ένα αθλητικό πρακτορείο με ειδίκευση στο μάρκετινγκ, τις δημόσιες σχέσεις, την διοργάνωση γεγονότων και την προσέλκυση χορηγών.

Το διοικητικό στρατηγείο της ομάδας βρίσκεται στην Μαδρίτη, ενώ η τεχνική βάση της είναι στην Βαλένθια, 25 χλμ. έξω από την πίστα Ρικάρντο Τόρμο.

Η Campos έχει συμφωνήσει με την Cosworth για την προμήθεια κινητήρα, ενώ θα έχει τεχνική συνεργασία με τις Dallara Automobili και Xtrac, ενόψει της συμμετοχής της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα F1 του 2010.

Ονομα Εταιρίας: Manor Grand Prix Racing
Ονομα Ομάδας: Manor F1 Team
Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο
Επικεφαλής: Τζον Αλφρεντ Μπουθ

Η ομάδα ιδρύθηκε το 1990 από τον βρετανό Τζον Μπουθ και άρχισε να συμμετέχει με επιτυχία σε χαμηλότερες κατηγορίες αγώνων με μονοθέσια, όπως είναι η Formula Renault και η Formula 3 Euroseries, πανηγυρίζοντας συνολικά 19 πρωταθλήματα ως σήμερα.

Η Manor εδρεύει σε δύο διαφορετικές τοποθεσίες στην Αγγλία, στο Σέφιλντ και στο Μπίτσεστερ. Η καινοτομία της είναι ότι τα μονοθέσιά της σχεδιάζονται, δοκιμάζονται και τροποποιούνται εξολοκλήρου ψηφιακά, χρησιμοποιώντας διαδικασίες που έχει αναπτύξει η Wirth Research Limited.

Η WRL είναι μια μηχανολογική εταιρία που ειδικεύεται στην έρευνα, την ανάπτυξη και την κατασκευή στον τομέα της υψηλές τεχνολογίας. Βοήθησε στην σχεδίαση του μονοθεσίου που κέρδισε τον τίτλο τόσο το 2004 όσο και το 2005 στο αμερικανικό πρωτάθλημα μονοθεσίων Indy Racing, και πιο πρόσφατα συνέβαλε στην σχεδίαση του πρωτότυπου αγωνιστικού της Honda που συμμετέχει με επιτυχία στα αμερικανικά Le Mans Series.

Ιδρύθηκε το 2003 από τον Νικ Γουίρθ, ο οποίος είναι τώρα ο τεχνικός διευθυντής της Manor Grand Prix, έχοντας ξεκινήσει την καριέρα του ως αεροδυναμιστής στην ομάδα F1 της March στα τέλη της δεκαετίας του '80.

Από το 1993 ως το 1995, ο Γουίρθ ήταν ο ιδρυτής, ιδιοκτήτης και τεχνικός διευθυντής της ομάδας F1 Simtek, η οποία πήρε μέρος στο πρωτάθλημα του 1994. Στη συνέχεια διετέλεσε επικεφαλής του σχεδιαστικού τμήματος της Benetton, από το 1996 ως το 1999.

Η Manor έχει συμφωνήσει με την Cosworth για την προμήθεια κινητήρα, ενόψει της συμμετοχής της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα F1 του 2010.

Ονομα Εταιρίας: Team US F1
Ονομα Ομάδας: Team US F1
Χώρα: ΗΠΑ
Επικεφαλής: Κεν Αντερσον

Η Team US F1 είναι ένας εντελώς νέος αγωνιστικός οίκος, τον οποίο διευθύνουν όμως άνθρωποι με πολυετή πείρα στον μηχανοκίνητο αθλητισμό και ήδη έχει προσελκύσει μια σειρά από επενδυτές.

Ο επικεφαλής της ομάδας, Κεν Αντερσον, εργάζεται στον χώρο εδώ και πάνω από 30 χρόνια. Εχει σχεδιάσει και κατασκευάσει μονοθέσια με πολλαπλές επιτυχίες στον φημισμένο αγώνα Indy 500 και τα IndyCar Series, διετέλεσε τεχνικός διευθυντής των ομάδων F1 Ligier και Onyx, ενώ δημιούργησε την προηγμένη αεροδυναμική σήραγγα Windshear, η οποία βρίσκεται στην Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας των ΗΠΑ.

Ο διευθυντής της ομάδας, Πίτερ Γουίντσορ, έχει δουλέψει στην F1 για πάνω από 35 χρόνια ως δημοσιογράφος, team manager και σύμβουλος. Εχει εργαστεί ως team manager της πρωταθλήτριας Williams-Renault, ως μάνατζερ στα τμήματα σασί και ανάρτησης της Ferrari και ως σύμβουλος των οδηγών αγώνων Νάιτζελ Μάνσελ και Κάρλος Ρόιτερμαν.

Η US F1 έχει συμφωνήσει με την Cosworth για την προμήθεια κινητήρα, ενόψει της συμμετοχής της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα F1 του 2010.


πηγη : www.sport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: