Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Ολοκλήρωσε την εξαγορά της Saab η ολλανδική Spyker


Την εξαγορά της σουηδικής Saab, τέως ζημιογόνο θυγατρική της General Motors, ολοκλήρωσε η κατασκευάστρια πολυτετών αυτοκινήτων Spyker Cars, όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη.

Για την εξαγορά η Spyker κατέβαλε 54,6 εκατ. ευρώ και παρέλαβε δάνειο 400 εκατ. ευρώ με την εγγύηση της σουηδικής κυβέρνησης για να εξασφαλιστεί το μέλλον της εταιρείας.

Παράλληλα, και ενώ η ιδιοκτησία της Saab μεταφέρθηκε, η General Motors θα διατηρήσει μετοχές αξίας 240,8 εκατ. ευρώ στην εταιρεία. Οι μετοχές και των δύο εταιρειών θα διαπραγματεύονται πλέον στο χρηματιστήριο του Αμστερνταμ.

Το δάνειο θα εγγυηθεί η Στοκχόλμη κατά 82,8%, κρατική ενίσχυση που συνάδει με τους κανονισμούς για την αντιμετώπιση της κρίσης από τα ευρωπαϊκά κράτη σύμφωνα με την Κομισιόν, ενώ το υπόλοιπο 17,2% θα γίνει με όρους της αγοράς. Η Saab πρόκειται να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια αυτά για να κατασκευάσει αυτοκίνητα λιγότερο ρυπογόνα και πιο οικολογικά, είχε διευκρινίσει τότε η σουηδή υπουργός Επιχειρήσεων, Μοντ Ούλαφσον.

Η συμφωνία αποτέλεσε σωτηρία «της τελευταίας στιγμής» για τη Saab, που απασχολεί 3.500 εργαζομένους στη Σουηδία (χωρίς να υπολογίζονται οι υπάλληλοι του δικτύου διάθεσής της στο εξωτερικό). Το τέλος του 2009, οι συνομιλίες της GM με την Spyker είχαν καταλήξει σε αδιέξοδο, και η μητρική είχε ανακοινώσει ότι θα έκλεινε την εταιρεία προκαλώντας διαμαρτυρίες των εργαζομένων της και ανησυχία στη σουηδική κυβέρνηση. Οι συνομιλίες είχαν καταρρεύσει επειδή, παρά το επίμονο ενδιαφέρον της Spyker, δεν φαινόταν ότι η ολλανδική εταιρεία μπορούσε να χρηματοδοτήσει την κίνηση.

Πρόκειται για μία ιστορία σαν εκείνη του Δαυίδ και του Γολιάθ, σημειώνουν οι παρατηρητές: Η Spyker απασχολεί 100 άτομα και οι πωλήσεις της το 2009 ανήλθαν στον εντυπωσιακό αριθμό των 43 οχημάτων, ενώ οι πωλήσεις της Saab έφτασαν τις 90.000.

Δεν υπάρχουν σχόλια: