Λίγες μέρες μετά την προαναγγελία από το Υπουργείο Παιδείας της σταδιακής εισαγωγής των ηλεκτρονικών συγγραμμάτων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ Α.Ε.), υπεύθυνο για τις υπηρεσίες internet στα σχολεία, τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα στην Ελλάδα, δημοσιοποίησε χτες έρευνα για τη στάση των φοιτητών απέναντι στο ηλεκτρονικό σύστημα διανομής έντυπων συγγραμμάτων "Εύδοξος" και στην προοπτική τα συγγράμματα να είναι ηλεκτρονικά.
Η έρευνα ξεκίνησε στις 19 Ιανουαρίου 2011 και ολοκληρώθηκε στις 15 Φεβρουαρίου και διεξήχθη με τη μέθοδο των συνεντεύξεων 2.200 τελειόφοιτων φοιτητών από αυτούς που είχαν εγγραφεί στο σύστημα διανομής συγγραμμάτων "Εύδοξος". Τα σημαντικότερα ευρήματα της μελέτης συνοψίζονται στα εξής:
* Το 69,48% των φοιτητών έχει δει και γνωρίζει τι είναι αλλά δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ ηλεκτρονικό αναγνώστη - ebook reader (π.χ iPad, Kindle, Android)
* Μόλις το 0,71% των φοιτητών χρησιμοποιεί ήδη ηλεκτρονικό αναγνώστη.
* Το 17,74% δεν γνωρίζει τι είναι ο ηλεκτρονικός αναγνώστης.
* Το 81,51% των φοιτητών δείχνει προτίμηση στο έντυπο βιβλίο έναντι του ηλεκτρονικού
* Το 62,46% των φοιτητών συμφωνεί με την άποψη ότι μέσα στην επόμενη τριετία όλα τα βιβλία των σπουδών θα είναι ηλεκτρονικά. Το 23,92% διαφωνεί με την συγκεκριμένη άποψη.
* Το σημαντικότερο πλεονέκτημα χρήσης του ηλεκτρονικού βιβλίου για το 47,17% των φοιτητών είναι η άμεση πρόσβαση στα βιβλία και ακολουθεί η εύκολη αναζήτηση στα βιβλία (32,03$) και η φορητότητα (29,95%)
* Το 65,90% των φοιτητών αναφέρει ότι ένα από τα σημαντικότερα μειονεκτήματα χρήσης του ηλεκτρονικού βιβλίου είναι ότι είναι κουραστικό στην ανάγνωση.
* Το 28% μόνον των βιβλίων επαναχρησιμοποιείται μετά την επιτυχή εξέταση στο αντίστοιχο μάθημα.
* Το 80 % των φοιτητών είναι ευχαριστημένο από το σύστημα Εύδοξος όσον αφορά στην έγκαιρη διανομή των συγγραμμάτων για το ακαδημαϊκό έτος 2010-11.
Η έρευνα θεώρησε ως ηλεκτρονικούς αναγνώστες και τα tablet PC (iPad ή όσα τρέχουν Android), ενώ πρόκειται για διαφορετική κατηγορία συσκευών. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τα ποσοστά αναγνώρισης των συσκευών να είναι υψηλά, σχεδόν 70%, κάτι που είναι λογικό, καθώς το iPad ειδικά είναι ιδιαίτερα γνωστό, αλλά αντίστοιχο ποσοστό να θεωρεί ότι οι "ηλεκτρονικοί αναγνώστες" (για τους περισσότερους δηλαδή το iPad) είναι "κουραστικοί στην ανάγνωση" - κάτι που φυσικά ισχύει για το iPad, άλλα όχι για τους πραγματικούς ηλεκτρονικούς αναγνώστες όπως το Kindle, το Cybook Orizon ή οι Sony Reader. Ακόμα και με αυτή τη "διεύρυνση" του ορισμού του "ηλεκτρονικού αναγνώστη", μόνο ένα 0.71% χρησιμοποιεί τέτοιες συσκευές, ενώ το η μεγαλή πλειοψηφία των φοιτητών (81,51%) προτιμάει το έντυπο βιβλίο.
Μπορείτε να διαβάσετε το πλήρες κείμενο της έρευνας (PDF, 32 σελ.) ΕΔΩ
Μαρία Κορινθίου: Επέστρεψε στο «Πρωινό» – Τα νεότερα για την υγεία της
Πριν από 1 χρόνια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου