Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Σε εξέλιξη το πυρηνικό θρίλερ- Σπάνια παρέμβαση του αυτοκράτορα Ακιχίτο

Σε μία εξαιρετικά σπάνια παρέμβασή του, που μεταδόθηκε από τη ιαπωνική τηλεόραση, ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας Ακιχίτο απευθύνθηκε σήμερα στον λαό του και είπε ότι προσεύχεται για την ασφάλεια του περισσότερου κόσμου.

«Από τη στιγμή εκείνη μέχρι τώρα όλο το έθνος συμμετέχει στις επιχειρήσεις διάσωσης», δήλωσε. «Προσεύχομαι για το έργο των διασωστών, να σημειώσει ταχεία πρόοδο και η ζωή του κόσμου να βελτιωθεί», πρόσθεσε ο Ακιχίτο, στα πρώτα δημόσια σχόλιά του μετά την εθνική τραγωδία....

Ο αυτοκράτορας είπε ότι ανησυχεί ιδιαίτερα για την κατάσταση στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα καθώς τα προβλήματα στους αντιδραστήρες του ήταν απρόβλεπτα.

Ο 77χρονος αυτοκράτορας εξέφρασε τη θλίψη του για τον αριθμό των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους, «ο οποίος αυξάνεται μέρα με τη μέρα και δεν είναι γνωστό πόσοι έχουν βρεί το θάνατο».


Εγκαταλείπουν την Φουκουσίμα

Εν τω μεταξύ με αμείωτη ένταση εξελίσσεται το πυρηνικό θρίλερ στην Ιαπωνία, όπου φωτιές ξεσπούν στους αντιδραστήρες της Φουκουσίμα, ενώ οι πενήντα εναπομείναντες εργαζόμενοι έλαβαν εντολή να εγκαταλείψουν προσωρινά τον πυρηνικό σταθμό, καθώς τα επίπεδα της ραδιενέργειας αυξήθηκαν αιφνιδίως- μία εξέλιξη που σημαίνει ότι η πυρηνική κρίση κλιμακώνεται εκτός ελέγχου.

Παράλληλα ένας νέος ισχυρός μετασεισμός της τάξης των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε τα ξημερώματα (τοπική ώρα) σπέρνοντας και πάλι τον τρόμο. Ωστόσο δεν εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι.

Συγκεκριμένα, ακόμη μία φωτιά ξέσπασε στον πυρηνικό αντιδραστήρα νούμερο 4, όμως σύμφωνα με την υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας της Ιαπωνίας, οι φλόγες δεν είναι πλέον ορατές. Λίγη ώρα μετά, καπνός άρχισε να βγαίνει από τον αντιδραστήρα νούμερο 3.

Έτσι ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης Γιούκιο Εντάνο ανακοίνωσε ότι οι εργαζόμενοι στον πυρηνικό σταθμό Νταϊτσί της Φουκουσίμα εγκαταλείπουν την περιοχή, καθώς τα επίπεδα ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα έχουν αυξηθεί επικίνδυνα.

Ο Εντάνο δήλωσε ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας έχουν μειωθεί και από 1.000 μιλισερβέτ (mSv) βρίσκονται στα 600-800 mSv, αλλά παραμένουν άνω των φυσιολογικών ορίων.

Την ίδια στιγμή πάντως, ο πρωθυπουργός της χώρας Ναότο Καν αλλά και άλλοι αξιωματούχοι ζήτησαν από όσους μένουν σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από το πυρηνικό συγκρότημα της Φουκουσίμα να παραμείνουν στα σπίτια τους και να κλείσουν ερμητικά πόρτες και παράθυρα ώστε να ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο μόλυνσης.

Σε περίπτωση εξόδου τους, τους προέτρεψαν επίσης να αναπνέουν μέσα από βρεγμένη πετσέτα και να φροντίζουν ώστε να διατηρούν το σώμα τους όσο το δυνατόν πιο καλυμμένο γίνεται.

Ήδη, περίπου 70.000 άτομα έχουν εκκενώσει τα σπίτια τους σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων από το επίμαχο πυρηνικό εργοστάσιο, ενώ 140.000 ακόμη άτομα παραμένουν στην ευρύτερη ζώνη κινδύνου της βορειοανατολικής ακτής της χώρας.

Για αυτούς, αλλά και για τον γενικότερο πληθυσμό, οι αρχές έχουν προβλέψει να υπάρχει απόθεμα ιωδίου, που αποτελεί προστασία εναντίον της ραδιενέργειας, το οποίο θα μοιραστεί στους πολίτες.

Παράλληλα, το υπουργείο Μεταφορών της Ιαπωνίας ανακοίνωσε την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων σε μία ακτίνα 30 χιλιομέτρων πάνω από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουσκουσίμα.

Η απαγόρευση πτήσεων όμως δεν ισχύει για τα ελικόπτερα που μπορεί να αναπτυχθούν για να ψεκάσουν νερό πάνω από τον αντιδραστήρα για τον οποίο εκφράζονται ανησυχίες ότι υπερθερμαίνεται. Ωστόσο τα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας εμποδίζουν το ελικόπτερο να κάνει ρίψεις, όπως μετέδωσε το ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο NΗΚ και το πρακτορείο Kyodo επικαλούμενο τον Ιάπωνα υπουργό Αμυνας.

Ενημέρωση για τους Έλληνες της Ιαπωνίας
Το υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να διευκολύνει όσους Έλληνες πολίτες διαβιούν στην Ιαπωνία και επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα, μετά από συνεννοήσεις με αεροπορικές εταιρείες, έχει προχωρήσει σε κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου.

Καλεί, επίσης, όσους έχουν στοιχεία για τους διαμένοντες στην Ιαπωνία να επικοινωνούν με την Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών στα τηλέφωνα: +30210 368 1730, +30210 368 1259.

Στην ανακοίνωση, επισημαίνεται ότι «λόγω της κατάστασης που επικρατεί, παραμένει σε ισχύ η σύσταση για την αποφυγή πραγματοποίησης ταξιδιών προς την Ιαπωνία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: