Δευτέρα 13 Ιουλίου 2009

Μεγάλα ονόματα της βιομηχανίας υποστηρίζουν το Google Chrome OS

Μεγάλα ονόματα της βιομηχανίας υποστηρίζουν το Google Chrome OS – η Intel το γνώριζε καιρό τώρα, τηρούσε σιγή ιχθύος





Όπως ήταν λογικό, η ανακοίνωση προ ημερών του τεράστιου εγχειρήματος από την Google για ένα πρωτοποριακό Λειτουργικό Σύστημα απαλλαγμένο από τις «αρρώστιες» των υπαρχόντων όπως υποχρεωτικές ενημερώσεις, ιοί, πτώση αρχικής απόδοσης μετά από χρήση μηνών, ανάγκη συνεχούς backup (αντιγράφων ασφαλείας) και λοιπές ενοχλητικές / κουραστικές διαδικασίες, προκάλεσε πλήθος συζητήσεων και αναλύσεων στην βιομηχανία. Οι τελευταίες δε, φούντωσαν ακόμα περισσότερο όταν λίγες μέρες μετά την αρχική ανακοίνωση, η εταιρεία-κολοσσός Google είπε ανοιχτά ποια ονόματα της βιομηχανίας υποστηρίζουν το Google Chrome OS. Και η λίστα περιέχει τα πιο τρανταχτά ονόματα, καθώς και μία «περίεργη» απουσία.

Οι -μεταξύ άλλων- «παίκτες» λοιπόν που προσφέρουν υποστήριξη είναι οι: Acer, Adobe, ASUS, Freescale, Hewlett-Packard, Lenovo, Qualcomm, Texas Instruments και η Toshiba. Όπως μπορείτε να παρατηρήσετε τα ονόματα είναι η «crème de la crème» της βιομηχανίας λογισμικού, κατασκευής / σύνθεσης υπολογιστών αλλά και ανάπτυξης / κατασκευής τσιπ. Acer, HP και Lenovo είναι από τους πρώτους κατασκευαστές υπολογιστών παγκοσμίως, Texas Instruments και Qualcomm τσιπάκια βρίσκονται σχεδόν σε κάθε «μηχανάκι» που έχει ασύρματη δικτύωση, η Toshiba πιστεύουμε ότι δεν χρειάζεται συστάσεις, τα μινι-λαπτοπ ή netbook της ASUS με την ονομασία Eee PC όλο και κάπου θα τα έχετε δει ή ακούσει για αυτά (αφού έχουν κατακλύσει την αγορά με τα μυριάδες φθηνά μοντέλα της σειράς), ενώ τέλος ευχάριστη έκπληξη αποτελεί η συμμετοχή της Adobe που φυσικά έχει αποτυπωθεί δεκαετίες τώρα στο μάτια των χρηστών λόγω του Photoshop που αναπτύσσει.

Ποια είναι η απουσία; Η κυρία Intel βεβαίως! Παρόλο που η Google στην πρώτη ανακοίνωσή της δήλωσε ξεκάθαρα πως το Google Chrome OS θα «τρέχει» και σε επεξεργαστές x86 (εκτός των επεξεργαστών ARM), δηλαδή στην κατοχυρωμένη τεχνολογία της Intel, το όνομα της δεν το είδαμε πουθενά! Απ’ ότι εν τέλει αποδεικνύεται δεν αναφέρθηκε το όνομα γιατί ήταν…περιττό, καθώς η Intel γνωρίζει για το μεγαλεπήβολο project της Google εδώ και αρκετό καιρό. Μάλιστα όχι μόνο το γνωρίζει απλά, αλλά ενεργά συμμετείχε στην έως τώρα προσπάθεια, συνεργαζόμενη πλήρως με την Google για βελτιστοποίηση επιμέρους στοιχείων του επερχόμενου Λειτουργικού Συστήματος. Συγκεκριμένα «δουλεύουμε με την Google σε διάφορα project, συμπεριλαμβανομένων κάποιων στοιχείων αυτού (του GC OS). Είμαστε σιωπηροί αρκετό καιρό τώρα περί του εγχειρήματος» δήλωσε ο Nick Jacobs εκπρόσωπος της Intel. Πάντως το πώς θα χειριστεί το θέμα η Intel παραμένει άξιο προσοχής διότι από μόνη της αναπτύσσει ένα εναλλακτικό Λειτουργικό Σύστημα βασισμένο επίσης (όπως το GC OS) στην πλατφόρμα του Linux και ονομάζεται Moblin – κατά την Intel προορίζεται για μικρές συσκευές όπως netbook και υπολογιστές παλάμης. Προβλέπονται ενδιαφέρουσες εποχές…

Περισσοτερες πληροφοριες εδώ και εδώ.


πηγη : zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: