Τετάρτη 8 Ιουλίου 2009

Η Google "πολεμα" τα Windows

google_operating_system

Την εφαρμογή ενός νέου λειτουργικού συστήματος για υπολογιστές σχεδιάζει η Google μετά από σχετική ανακοίνωση της εταιρείας. Τη δημιουργία ενός λογισμικού συστήματος για ηλεκτρονικούς υπολογιστές σχεδιάζει η Google κάτοχος της μεγαλύτερης μηχανής αναζήτησης στο Διαδίκτυο, με στόχο να ανταγωνιστεί τα Windows της Microsoft. Το νέο αυτό λογισμικό θα βασίζεται στο Chrome Web browser και θα σχεδιαστεί, αρχικά, για φορητούς υπολογιστές χαμηλού κόστους –τα λεγόμενα netbooks, η ζήτηση των οποίων αυξάνεται συνεχώς σε αντίθεση με την δραματική μείωση που έχει σημειωθεί στους υπολογιστές γενικά.

Μια τέτοια κίνηση αναμένεται να εντείνει φυσικά τον ήδη έντονο ανταγωνισμό ανάμεσα στην Google και την Microsoft, τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής λογισμικού στον κόσμο.

Το συγκεκριμένο λειτουργικό σύστημα θα είναι αρκετά γρήγορο, απλό στη χρήση και θα παρέχει ασφάλεια στον υπολογιστή ενώ θα αναπτυχθεί με βάση το πρόγραμμα περιήγησης της εταιρείας, Google Chrome. "H ταχύτητα, η απλότητα και η ασφάλεια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου λογισμικού" δήλωσε η εταιρία σε ένα μπλογκ.

Ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στις λειτουργίες και εφαρμογές του ίντερνετ ώστε να μπορούν οι χρήστες να έχουν ακόμα πιο γρήγορη πρόσβαση στα δεδομένα και στα e-mail τους, εν αντιθέσει με τα αντίστοιχα προγράμματα της Microsoft. Η διαδικασία της εγκατάστασης θα διαφέρει με τα σημερινά δεδομένα καθώς θα γίνεται απευθείας μέσω του διαδικτύου.

"Ακούμε πολλά από τους χρήστες μας και το μήνυμά τους είναι ξεκάθαρο. Τα κομπιούτερ πρέπει να γίνουν καλύτερα", τονίζει η Google σε ανακοίνωσή της, συμπληρώνοντας: "Τα λειτουργικά συστήματα που τρέχουν οι browsers, σχεδιάστηκαν σε μία εποχή που δεν υπήρχε Web".

To Google Chrome Operating System, όπως ονομάζεται το νέο λογισμικό, θα είναι ανοιχτή-πηγή, κάτι που σημαίνει ότι ο κωδικός του προγράμματος θα είναι ανοιχτός για τους developers, σύμφωνα με την Google. Το λογισμικό θα λειτουργεί στην κορυφή των Linux, την ανοιχτή-πηγή λειτουργικού συστήματος, κατά την Google.

H εταιρεία διευκρίνισε ότι το Chrome OS είναι άλλο από το λογισμικό Android, το οποίο σχεδιάστηκε αρχικά για κινητά τηλέφωνα. Το νέο λειτουργικό σύστημα έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε οι χρήστες να μην έρχονται σε επαφή με ιούς και με ανανέωση προγραμμάτων ασφαλείας.

Το Chrome OS αναμένεται να βγει στην αγορά στο τέλος του 2009 ενώ οι φορητοί υπολογιστές που θα τρέχουν αυτό το λογισμικό θα κυκλοφορήσουν στα τέλη του 2010.


πηγή : www.news.ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: