Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

CERN: ξανά σε λειτουργία ο επιταχυντής σωματιδίων

Την Μ. Τρίτη, στις 10:00 το πρωί ώρα Ελλάδας, είχε προγραμματιστεί να τεθεί ξανά σε λειτουργία ο μεγαλύτερος επιταχυντής στοιχειωδών σωματιδίων του κόσμου. Ωστόσο διάφορα προβλήματα - που δεν επέτρεπαν στους επιστήμονες να αποκτήσουν την ενέργεια που χρειάζεται για τη λειτουργία του επιταχυντή - έχουν αναβάλει για λίγες ώρες την έναρξη λειτουργίας.


Η επανεκκίνηση του LHC μεταδίδεται "ζωντανά" από τη διεύθυνση http://webcast.cern.ch/lhcfirstphysics. Στο LHC (Large Hadron Collider) του ερευνητικού κέντρου CERN στη Γενεύη θα επιταχυνθούν στοιχειώδη σωματίδια σε μια κυκλική διαδρομή μήκους 27 χιλιομέτρων.


Για να μπορέσει να φτάσει την μέγιστη απόδοση του, ο επιταχυντής θα πρέπει να λειτουργεί για πολλά χρόνια. Σε αυτό το διάστημα, σε μια σήραγγα μήκους 27 χιλιομέτρων που έχει αναπτυχθεί στα γαλλοελβετικά σύνορα, θα επιταχύνονται στοιχειώδη σωματίδια σε ταχύτητα πολύ κοντά σε εκείνη του φωτός και θα συγκρούονται μεταξύ τους με ενέργειες που πριν ήταν αδύνατο να επιτευχθούν.


Στόχος του πειράματος είναι να δημιουργηθούν καταστάσεις που θα προσομοιώνουν τα κλάσματα δευτερολέπτου μετά το "Bing Bang" (της "Μεγάλης Έκρηξης" που, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δημιούργησε το σύμπαν μας), οι οποίες ίσως μας αποκαλύψουν τα μυστικά της Φύσης για το πώς δημιουργήθηκε ο κόσμος μας και τα υλικά που τον αποτελούν.


Δεν υπάρχουν σχόλια: