Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Τί είναι τα spyware και πως δουλεύουν (;)

Ο όρος spyware ακούγεται στις μέρες μας όλο και περισσότερο. Μερικοί έχουν υποστεί στο "πετσί" τους τις συνέπειες τους. Λίγοι όμως δίνουν την απαραίτητη προσοχή για να μάθουν τι είναι και πώς να προστατευτούν από τα spyware. Οι περισσότεροι όταν μιλάνε για προστασία υπολογιστών αναφέρονται μόνο στην προστασία από ιούς και πολύ σπάνια στην προστασία από spyware. Τα spyware όμως μπορεί να είναι μερικές φορές και πιο επικίνδυνα και από τους ιούς. Ποιες είναι οι ενδείξεις που θα μας κάνουν να υποψιαστούμε πως ο υπολογιστής μας έχει "μολυνθεί" από spyware.

Μερικές από αυτές είναι:

•Αργεί να ξεκινήσει.

•Ανταποκρίνεται πολύ αργά.

•Τα προγράμματα ανοίγουν με δυσκολία.

•Αν κατά διαστήματα διάφορα παράθυρα ανοίγουν από μονά τους.

•Αποσυνδεόμαστε από το internet πολύ συχνα.

Τί είναι τα spyware;


Με τον όρο spyware περιγράφουμε μια κατηγορία προγραμμάτων που εγκαθίστανται στον υπολογιστή, με ύπουλο τρόπο. Ο σκοπός τους είναι να παρακολουθούν και να καταγράφουν τον τρόπο με τον οποίο "κινείται" κάποιος στο διαδίκτυο, να καταγράφουν τις συνήθειές του, να παρουσιάζουν συνεχώς προσφορές και διαφημίσεις και να κατευθύνουν τον φυλλομετρητή (browser) σε συγκεκριμένους δικτυακούς τόπους.

Οι περισσότεροι μπερδεύουν τα spyware με τους ιούς των υπολογιστών. Ένας ιός υπολογιστή είναι ένα πρόγραμμα σχεδιασμένο να αναπαράγει τον εαυτό του όσο πιο πολλές φορές γίνεται μεταδιδόμενος από ένα υπολογιστή σε άλλον. Ένας ιός μπορεί να καταστρέψει τα προσωπικά σας αρχεία ή/και ολόκληρο τον υπολογιστή σας.

Τα spyware γενικά δεν κάνουν ζημιά στον υπολογιστή σας. Τα spyware τρέχουν στο παρασκήνιο και δεν αλλάζουν τις συνήθειες του χρήστη.

Μερικά γνωστά spyware είναι τα Gator, Bonzi Buddy, DirectRevenue, CoolWebSearch, 180 Solution κ.λπ.

Πώς εισβάλουν τα spyware στον υπολογιστή μας;

Συνήθως τα spyware προγράμματα εγκαθίσταται στον υπολογιστή μας με τη δική μας συμμετοχή. Βέβαια αυτό γίνεται χωρίς τη δική μας γνώση ή άδεια. Τις περισσότερες φορές, τα spyware εγκαθίσταται με τους παρακάτω τρόπους:

-Με την εγκατάσταση προγραμμάτων

Μερικά προγράμματα, συνήθως προγράμματα διαμοιρασμού αρχείων (peer-to-peer file sharing client) εγκαθιστούν spyware μαζί με την εγκατάσταση τους, παρόλο που ισχυρίζονται το αντίθετο.

-Με την επίσκεψη σε δικτυακούς τόπους

Μερικοί δικτυακοί τόποι προσπαθούν να κατεβάσουν και να εγκαταστήσουν αυτόματα στον υπολογιστή μας spyware. Αν οι ρυθμίσεις ασφαλείας του φυλλομετρητή μας είναι σωστές, μπορεί να εμφανιστεί ένα προειδοποιητικό μήνυμα που να μας ενημερώνει ότι ένα πρόγραμμα ζητάει να εγκατασταθεί, και μας ζητάει να το εγκρίνουμε ή όχι. Τις περισσότερες φορές όμως αυτό το μήνυμα δεν εμφανίζεται.

-Με την εγκατάσταση Add-ons

Τα Add-ons είναι προγράμματα που ενισχύουν το φυλλομετρητή (browser). Μπορεί να είναι γραμμές εργαλείων, κουμπιά αναζήτησης, κινούμενες εικόνες κ.λπ. Αυτά τα προγράμματα κάνουν αυτό που λένε αλλά μεταφέρουν μαζί τους και spyware.

Τί κάνουν τα spyware;

Τα spyware μπορεί να κάνουν ένα σωρό πράγματα στον υπολογιστή μας.

•Τα spyware ξεκινάνε μαζί με τον υπολογιστή κατά την εκκίνησή του και πιάνουν μνήμη και υπολογιστική ισχύ.

•Εμφανίζουν συνεχώς παράθυρα με ανεπιθύμητες διαφημίσεις.

•Αλλάζουν την αρχική σελίδα του φυλλομετρητή.

•Αλλάζουν τα αποτελέσματα αναζητήσεων και εμφανίζουν άλλα, κάνοντας με αυτό τον τρόπο τις μηχανές αναζήτησης άχρηστες.

•Μερικά spyware αλλάζουν τις ρυθμίσεις του φυλλομετρητή, έτσι ώστε αν κάποιος συνδέεται μέσω τηλεφώνου στο διαδίκτυο (dial-up) το modem του να καλεί πανάκριβούς αριθμούς φουσκώνοντας τον τηλεφωνικό του λογαριασμό.

•Μερικά spyware αλλάζουν τις ρυθμίσεις του τοίχου προστασίας (firewall) επιτρέποντας την εισβολή άλλων spyware προγραμμάτων.

•Μερικά spyware είναι αρκετά έξυπνα να καταλαβαίνουν αν προσπαθεί κάποιος να τα απεγκαταστήσει από το μητρώο των windows (windows registry) και γίνονται αυτόματα εγκατάσταση ξανά.

Πώς αντιμετωπίζεται το πρόβλημα με τα spyware;



Ο πιο εύκολος και σίγουρος τρόπος για να απομακρυνθούν τα spyware από έναν υπολογιστή και να αποτραπεί η επανεγκατάσταση τους είναι η εγκατάσταση ενός προγράμματος προστασίας από spyware.


www.clopyandpaste.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: