Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Πειραματικά νανοσωματίδια εντοπίζουν και εξουδετερώνουν τον καρκίνο

Μικροσκοπικά σφαιρίδια που χορηγούνται στους ασθενείς ενδοφλεβίως θα μπορούν στο μέλλον να εντοπίζουν τα καρκινικά κύτταρα και να απενεργοποιούν τα γονίδια που τροφοδοτούν τους όγκους. Η νέα τεχνολογία βασίζεται στη μέθοδο της «παρεμβολής RNA», της οποίας οι εφευρέτες βραβεύτηκαν πρόσφατα με Νόμπελ.
Τα νανοσωματίδια που παρουσιάζονται στο περιοδικό Nature αποτελούνται από τέσσερα τμήματα: δύο πολυμερή μόρια, μια πρωτεΐνη που συνδέεται με ένα συγκεκριμένο υποδοχέα των καρκινικών κυττάρων, καθώς και ένα μικρό μόριο RNA σχεδιασμένο να απενεργοποιεί ένα συγκεκριμένο καρκινικό γονίδιο.
Όταν εισαχθούν στην κυκλοφορία του αίματος, τα νανοσωματίδια εξαπλώνονται σε όλο το σώμα μέχρι να συναντήσουν τα καρκινικά κύτταρα που φέρουν τον συγκεκριμένο υποδοχέα. Τα νανοσφαιρίδια μπαίνουν μέσα στα καρκινικά κύτταρα και διαλύονται, οπότε το μόριο RNA είναι ελεύθερο να αρχίσει την αντικαρκινική του δράση.
Η πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών, κατά την οποία εξετάζεται κυρίως η ασφάλεια των υποψήφιων νέων θεραπειών, πραγματοποιήθηκε σε 15 ασθενείς με καρκίνο του δέρματος, και έδειξε ότι τα νανοσωματίδια πράγματι εισέρχονται στα κύτταρα-στόχο.
Σίγουρα πάντως θα χρειαστούν περαιτέρω μελέτες για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: