Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Το εγκεφαλικό στον γονέα αυξάνει τις πιθανότητες και στο παιδί

Οι πιθανότητες να υποστεί κάποιος εγκεφαλικό επεισόδιο είναι υψηλότερες αν ο πατέρας ή η μητέρα του είχε προσβληθεί από αυτό μέχρι την ηλικία των 65 ετών, αναφέρει νέα έρευνα.

Το εύρημα σημαίνει ότι το εγκεφαλικό επεισόδιο που πλήττει τον γονέα μπορεί ενδεχομένως να αποτελεί σημαντικό νέο παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικά επεισόδια, τα οποία είναι γνωστό από καιρό πως σχετίζονται με την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Οι ερευνητές μελέτησαν 3.443 ανθρώπους που δεν είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο αρχικά, καθώς και τα παιδιά τους. Οι γονείς των συμμετεχόντων είχαν αναφέρει 106 εγκεφαλικά επεισόδια μέχρι την ηλικία των 65 ενώ 128 παιδιά υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο, σε διάστημα 40 ετών.

Άνθρωποι των οποίων ένας γονιός υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο μέχρι την ηλικία των 65 ετών είχαν διπλάσιο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο σε οποιαδήποτε ηλικία και τετραπλάσιο κίνδυνο μέχρι την ηλικία των 65 ετών, έχοντας λάβει υπόψη οι ερευνητές τους συμβατικούς παράγοντες κινδύνου.

Η Sudha Seshadri, του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, δήλωσε ότι η έρευνα δείχνει ότι το εγκεφαλικό επεισόδιο του γονέα έως την ηλικία των 65 ετών είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο στο παιδί και πρόσθεσε ότι πιστεύει πως το ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου ενός γονέα θα πρέπει να συμπεριληφθεί στους άλλους παράγοντες κινδύνου όσον αφορά την πρόβλεψη του κινδύνου να υποστεί ένας άνθρωπος εγκεφαλικό επεισόδιο. Πρόσθεσε ότι το εγκεφαλικό επεισόδιο του γονέα φαίνεται να είναι το ίδιο σημαντικός παράγοντας με την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Η Seshadri αναφέρει επίσης ότι ανακάλυψε σχέση μεταξύ των ειδών εγκεφαλικών επεισοδίων που είχαν υποστεί οι γονείς και των ειδών που είχαν υποστεί τα παιδιά. Για παράδειγμα, 74 γονείς είχαν υποστεί ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο και 106 παιδιά το ίδιο είδος εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η Seshadri δήλωσε ότι η έρευνα εστίασε στο είδος του εγκεφαλικού επεισοδίου γονέων και παιδιών και φάνηκε να ισχύει σε όλα τα είδη.

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι η σύνδεση με τον γονέα ίσχυε για τα παιδιά που είχαν και άλλους παράγοντες κινδύνου αλλά και για αυτά που δεν είχαν, αλλά ότι η επίδραση ήταν μεγαλύτερη για τα παιδιά που είχαν και άλλους παράγοντες κινδύνου.

Η έρευνα υποδεικνύει ότι η επίδραση του εγκεφαλικού επεισοδίου ενός πατέρα στο παιδί ενδεχομένως είναι μικρότερη σε σχέση με της μητέρας και περισσότερο πιθανό να επηρεάζει παιδιά και των δυο φύλων. Για τις γυναίκες που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο η έρευνα υποδεικνύει ότι η επίδραση μπορεί να είναι περισσότερο ανησυχητική για τις κόρες τους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η έρευνα υποδεικνύει ότι το εγκεφαλικό επεισόδιο που έχει υποστεί ο γονέας μπορεί ενδεχομένως να αποτελέσει χρήσιμο κλινικά δείκτη για την πιθανότητα κάποιου να υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο. Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Circulation: Journal of the American Heart Association.’


πηγή: ‘Circulation: Journal of the American Heart Association.’

Δεν υπάρχουν σχόλια: