Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

Windows XP: προβλήματα με τη νέα γενιά σκληρών δίσκων

Οι χρήστες των Windows XP θα μπορούσαν να βιώσουν αναπάντεχα προβλήματα με τη νέα γενιά σκληρών δίσκων που θα εμφανιστεί στην αγορά μέσα στο 2011. Και αυτό διότι οι νέοι δίσκοι υποστηρίζουν ένα νέο format αποθήκευσης το οποίο είναι ασύμβατο με το παλιό λειτουργικό σύστημα της Microsoft.

Τα παραπάνω προκύπτουν από ένα σχετικό δημοσίευμα του BBC. Από την εποχή του DOS οι σκληροί δίσκοι γίνονταν format σε blocks των 512bytes.

Ωστόσο στους δίσκους νέας γενιάς θα χρησιμοποιείται το "Advanced Format", μια νέα τεχνολογία η οποία θα αυξήσει την χωρητικότητα τους. Στο Advanced Format θα χρησιμοποιούνται μεγαλύτερα φυσικά sectors, της τάξης των 4.096bytes, κάτι που θα αυξάνει την αποτελεσματικότητα του αποθηκευτικού χώρου. Επιπλέον θα αυξηθεί το μέγεθος των ECC μπλοκ , κάτι που θα οδηγήσει σε μια έως και κατά 50% καλύτερη αντιμετώπιση των λαθών.

Τα προβλήματα θα εμφανίζονται κατά τη χρησιμοποίηση σκληρών δίσκων χωρητικότητας 2 ή περισσοτέρων TΒ στα Windows XP ή σε άλλα παλιά λειτουργικά συστήματα. Και εκτός αυτού, θα πρέπει μελλοντικά για τη μεταβολή ενός sector να διαβάζεται, να αλλάζεται και να γράφεται όλο το μπλοκ των 4Κ (σε σχέση με τα 512bytes που γίνεται σήμερα).

Όποιος εγκαταστήσει τα Windows XP σε ένα σκληρό δίσκο που θα ενσωματώνει τη νέα τεχνολογία θα πρέπει να υπολογίσει σε μείωση της απόδοσης επειδή η μετατροπή των clusters δεν θα γίνεται απολύ
τως σωστά. Και για αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ένα ειδικό πρόγραμμα.

Όποις θα θέλει να εκμεταλλευτεί όλο το δυναμικό των νέων σκληρών δίσκων θα πρέπει να στραφεί στα Windows 7, Vista, OS X Tiger, Leopard, Snow Leopard ή στις διανομές του Linux που έχουν κυκλοφορήσει από το Σεπτέμβριο του 2009 και μετά. Όλα τα παραπάνω λειτουργικά υποστηρίζουν το νέο format, το οποίο θα χρησιμοποιείται σε όλους τους σκληρούς δίσκους που θα κυκλοφορήσουν στην αγορά το 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια: